• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Pohod: Na Krasu je krasno, 8. 10. 2017

Odločitev za udeležbo na pohodu “Na Krasu je krasno” je bila spontano sprejeta na zadnjem pohodu na planino Pecol.

V nedeljskem jutru se nas je nabralo na avtobusu 48 vandrovcev za obisk h Kraševcem. Po običajnem postanku na Ravbarkomandi smo nadaljevali pot do štartnega mesta v Tublju pri Komnu. Tu nas je sprejela neumorna organizatorka Neža, ki je poskrbela za hitro registracijo in predajo spominskih majic.

Domačini iz Tublja vsako leto poskrbijo za bogato ponudbo domačih dobrot v obliki različnih zdravilnih žganjic, zeliščnega čaja, kave, sladic in svežega kruha iz kmečke peči. Dobro ogreti in okrepljeni smo točno ob 10.uri začeli pohod pod vodstvom domačih vodnikov po dobro označeni trasi. Čeprav je štart in cilj pohoda vedno na istem mestu se potek poti vsako leto spreminja, saj kraška gmajna nudi veliko možnosti. Letošnja je bila dolga 12,5 km vendar nenaporna, z manjšimi vzponi in brez hoje po asfaltni cesti.

Večji del poti na slovenski strani je potekal po starih graničarskih stezah, ki so se ohranile prav zaradi vsakoletnega pohoda. Po „prestopu“ meje je sledil vzpon na najvišjo točko 402 m visoki razgledni vrh sv. Lenarta, kjer smo dočakali počitek. Sledil je drugi del poti na italijanski strani mimo opuščenega kamnoloma do Katrne jame in do narodnega parka Škljunk, kjer je tudi muzej 1.svetovne vojne na prostem.

 

Po dobrih 4-ih urah hoje smo prijetno utrujeni prispeli na cilj v prireditvenem prostoru v Praprotu. Vsi vandrovci smo opravili  pohodno turo brez težav. Na cilju ssmo se zadovoljni priključili ostalim udeležencem prireditve Oktoberfešt.

Za dobro počutje so poskrbeli domačini iz SKD Vigred Šempolaj, ki so pripravili okusne domače jedi,ki smo jih zalili z domačim kraškim teranom ali pivom. Ob 16.uri se je začel zabavni program Oktoberfešta. Takrat so oživeli zagnani plesalci in ljubitelji domače glasbe.

Še na višku zabave smo morali ob dogovorjeni uri zapustiti gostitelje in se posloviti z besedami: ” Na svidenje prihodnje leto”. Čakala nas je dolga pot domov. Spotoma smo vsi v en glas zatrjevali, da je pohod opravičil naziv „Na Krasu je krasno“ , kot govori pesem Miroslava Košute:

Na Krasu je krasno,

nikdar ni prezgodaj,

nikdar ni prekasno:

vse je zmeraj o pravem času

na Krasu

Na Krasu je krasno,

nikdar ni pretiho,

nikdar ni preglasno:

vsi so zmeraj na dobrem glasu

na Krasu

Tudi mi smo bili na Krasu o pravem času in na dobrem glasu.

Sestavil: Janez Komel                       Slikala: Luka Vujičić in Miro Koder