• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 8. maja 2024Ljubljana
  • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
  AEC v1.0.4

85. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Marjan Dobnikar, 8. 5. 2017

Marjan Dobnikar je predsednik Gasilske zveze Jesenice in član Gasilske zveze Gorenjske.  Sedaj skrbi za povezavo z avstrijskimi in italijanskimi gasilci, ki traja že 50 let. Srečajo se vsak mesec na skupnem sestanku. Začelo se je leta 1966, ko so bile v Trbižu hude poplave in je voda narasla za 10 metrov.  Takrat so jim jeseniški gasilci priskočili na pomoč in to sodelovanje se nadaljuje v korist vseh.

Marjan je postal prostovoljni gasilec zaradi dekleta, ki je bila gasilka. Še vedno sta oba aktivna  gasilca. Tudi njuna ljubezen še traja in se izraža preko hčere in sina ter dveh vnukinj. Sin je operativni gasilec, hči pa ima druge interese.  Vnukinjama ne bo branil, če bosta želeli biti gasilki.

Sam ne vodi evidence o številu intervencij, na katerih je sodeloval. Tragične dogodke je potisnil v podzavest in jih poskuša pozabiti. Si pa je dobro zapomnil dogodke, ko je rešil življenje ljudem. Dober gasilec ne sme biti paničar, ne sme se bati ognja. V nesreči mora zaščititi prvo kraj nesreče in sebe. Vsi gasilci morajo biti dobro usposobljeni. Predizobraževanje gasilca traja 30 ur, njegovo izobraževanje pa 190 ur. Po tem, ko so že usposobljeni gasilci, opravijo še veliko dodatnih tečajev za specialne naloge.  Usposobljenost prostovoljnih gasilcev je enaka, kot pri poklicnih gasilcih.

Oprema gasilcev se je v času njegovega sodelovanja pri gasilcih zelo izboljšala, zato so danes bolj učinkoviti. Imajo termokamere, samostojne dihalne aparate, negorljivo obleko, tlak vodnega curka je lahko celo 40 barov (preje le 6 barov).  Za požarno varnost in gasilsko opremo v občini je odgovoren župan.  Finančno skrbijo na Jesenicah za obnovo gasilske opreme poleg občine še Acroni, DARS in državni organi. Na Jesenicah so dobro opremljeni in se lahko primerjajo z Avstrijci. V Italiji je vlogo gasilcev prevzela civilna zaščita, zato so sami gasilci slabše opremljeni. Odlično je sodelovanje s sosednjimi občinami. V primeru potrebe si med seboj izposojajo opremo in si drug drugemu pomagajo. V Sloveniji je okoli 1500 prostovoljnih društev.

Marjan je skromen in o sebi le malo govori. Kljub temu smo uspeli izvedeti, da je rojen v Lescah, po rodu Štajerc in da že 42 let živi pri ženi na Rodinah. Bil je 26 let tehnolog v Verigi, eno leto je delal v biroju na Javorniku, eno leto na občini, upokojitev pa je pričakal kot vzdrževalec  pri policiji na Karavanškem predoru.

Zelo prijeten in zanimiv govornik je bil Marjan. O gasilcih je pripovedoval tako živo, da smo si verjetno vsi želeli postati gasilci. Mirno in koncentrirano smo ga poslušali več kot uro in pol; pa bi ga še, če voditeljica Albina ne bi razgovor energično zaključila.

Napisal in slikal: Stane Arh