• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 15. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
  • 17. aprila 2024Terme Dobrna
  • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 8. maja 2024Ljubljana
  AEC v1.0.4

DUJ na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, 28. – 30. septembra 2016

Festival za tretje življenjsko obdobje je prireditev za starejše prebivalce Slovenije in ena največjih prireditev v Evropi te vrste. Potekal je od 28. do 30. septembra v Cankarjevem domu.  Več o festivalu in o programu si preberite na spletni strani tukaj.

Na festivalu smo vse tri dni sodelovali tudi člani DU Jesenice. V kotičku ZDUSa, v drugem preddverju Cankarjevega doma, smo prikazovali naše aktivnosti v Verižnem eksperimentu (Stane Arh) in izdelavo okraskov iz kronskih zamaškov (Franci Bizjak).  S predstavitvijo smo želeli navdušiti še ostala društva za te vrste aktivnosti.

Franci je pritegnil veliko obiskovalcev s svojo lutko, ki je bila oblečena v obleke iz kronskih zamaškov. Zelo so hvalili njegovo “iznajdbo”, spretnost in smisel za oblikovanje. Marsikatero žensko je osrečil z doma izdelanim nakitom. Nekaj žensk je celo pregovoril, da so pomerile njegove obleke in se v njih sprehodile med stojnicami. Bile so lepe, celo tako, da sta jih opazila ministra Erjavec in Židan ter se slikala z njimi. Če uspemo dobiti slike, vam jih pokažemo. Verjetno bo Franci kmalu dobil posnemovalce.

Verižni eksperiment smo predstavili le z dvema členoma, ker za več ni bilo prostora. Predstavili smo: Kliči 112 iz OŠ Prežihovega Voranca Jesenice in Gorenjski športi iz OŠ Toneta Čufarja Jesenice. Zanimanje je bilo veliko, saj smo oba člena pognali več kot 100 krat. Med ostalimi obiskovalci so si verižni člen ogledali tudi predsednik ZDUSa Janez Sušnik skupaj z vodstvom ter ministri: Vesna Györkös Žnidar, Anja Kopač Mrak, Karel Erjavec in Dejan Židan. Predsednik vlade Miro Cerar pa se je tik pred našo stojnico obrnil in odhitel na slavnostno akademijo ob 70-letnici delovanja ZDUSa. Pohvalili so predvsem naše sodelovanje z mladimi in odlično zamisel verižnega eksperimenta. Upamo, da nas bodo posnemali tudi člani drugih društev upokojencev. Prvi dan so pri predstavitvi verižnega eksperimenta sodelovali tudi učenci OŠ Prežihovega Voranca skupaj z mentorico Katrco Horvat.

Veseli smo bili obiska našega predsednika Borisa Breganta, ki je nekaj časa obiskovalcem tudi predstavljal dejavnosti našega društva.

Napisal: Stane Arh           Slikali: Katrca Horvat, Franci Bizjak in Stane Arh