• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 8. decembra 2023 17:00Letni koncert Moškega pevskega zbora DUJ
  • 11. decembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. decembra 2023Varaždin
  • 18. decembra 2023 17:00Sonja Zupanc, Nacionalni parki ZDA
  • 31. decembra 2023 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Predavanje: Kanada, 22. 2. 2016

Predavateljica Simona Smolej in njen mož sta se lani odločila in odpotovala sama v Kanado. V dveh tednih sta si uspela ogledati le zahodni del Kanade, ki je prikazan na zemljevidu, to je Vancouver s širšo okolico, čeprav sta naredila z avtom skoraj 4 000 km. Kanada je za Rusijo druga največja država na svetu (10 milijonov km2  ali približno za 500 Slovenij) in ima le 34 milijonov prebivalcev. Ogromne površine so brez naselij, le tu in tam je posamezna kmetija.  O Kanadi si osnovne podatke preberete tukaj.

“V tujo državo moraš iti le dobro pripravljen, da veš, kaj boš gledal in obiskal, drugače je škoda časa in denarja” je na začetku opozorila Simona. Na potovanje sta se pripravljala skoraj leto dni in si pripravila dnevni načrt potovanja. Kljub temu določenih krajev nista mogla obiskati, ker so bile sredi maja nekatere ceste še zaprte zaradi ledu in snega. Določena smučišča so še obratovala, saj tam zapade nekaj metrov (tudi 7 m) snega. Navdušena in ponosna sta bila, ko sta v olimpijskih mestih Calgary in Whistlerju prebrala na spominskih ploščah naše slovenske dobitnike kolajn. Anže Kopitar je med Kanadčani tako popularen, da so ju navdušeno sprejeli, ko so izvedeli, da sta Slovenca in doma celo iz istega kraja kot Anže.

Ugotovitve: Kanadčani so zelo gostoljubni in prijazni. Zelo spoštujejo prometne predpise in ne dirkajo ali izsiljujejo prednost. Po avtocesti vozijo le 110 km/h, po naseljih pa manj od 50 km/h.  Odstavni pas avtocest uporabljajo za vožnjo kolesarji.

Živo nam je Simona opisala Kanado in prikazala pokrajino kar s preko 400 slikami. Predavanje, nenačrtovano dolgo uro in pol, je bilo prekratko. Prosti pogovor je z njo potekal še dolgo v noč.

Napisal: Stane Arh                        Slikala: Simona Smolej in Stane Arh