• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 8. decembra 2023 17:00Letni koncert Moškega pevskega zbora DUJ
  • 11. decembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. decembra 2023Varaždin
  • 18. decembra 2023 17:00Sonja Zupanc, Nacionalni parki ZDA
  • 31. decembra 2023 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

»Milan Kučan, prvi predsednik«, predstavitev knjige, 17.2. 2016

Kučan slika

Knjiga je izšla novembra 2015 in prva izdaja je bila razprodana v mesecu dni. V knjižnicah so čakalne vrste za izposojo dolge tudi leto dni. Z novo izdajo se bodo verjetno skrajšale. Knjigi je popularnost povečal še vandalski poskus njihovega zažiga pred Kučanovo hišo.

Avtorizirana biografija obsega celotno življenje Milana Kučana, do danes. Avtor knjige, zgodovinar dr. Božo Repe, Gorenjec iz Gorij,  je sistematično zbiral gradivo vse do oddaje rokopisa in tudi še med uredniško pripravo knjige. Knjigo je začel pripravljati že leta 1996, pred koncem Kučanovega prvega predsedniškega mandata.

O Milanu Kučanu piše avtor piše v predgovoru:  »Kučan je bil nepretrgoma več kot dve desetletji in še dolgo po izteku mandata daleč najbolj priljubljeni slovenski politik. Hkrati pa so ga sistematično in strupeno, mirno lahko zapišem patološko, napadali njegovi politični nasprotniki pa tudi nekateri mediji.«

Vabilu za okroglo mizo na Jesenicah, ki ga je poslal Boris Bregant, predsednik Društva upokojencev Jesenice,  sta se oba, Milan Kučan in Božo Repe, z veseljem odzvala.  Zanimanje je bilo veliko, saj so obiskovalci skoraj napolnili dvorano gledališča, kljub slabemu vremenu. Večina nas je bila starejših, mnogo že upokojencev, kot se je slikovito izrazil Kučan:”njegovih soustvarjalcev zgodovine”. Pogovor je odlično vodila Branka Smole. Z vprašanji je pripravila tako Boža Repeta kot Milana Kučana, da sta predstavila svoje poglede na slovensko preteklost in na sedanjost. Tudi poslušalci so dobili obširne in korektne odgovore na svoja vprašanja. Oba sta se v pogovoru predstavila kot intelektualca z obsežnim znanjem, globokim razmišljanjem in natančnim poznavanjem sedanjih in preteklih dogajanj doma in v svetu. Prijetno ju je bilo poslušati, saj sta pripovedovala direktno, odkrito, v nam razumljivem jeziku, brez političnih okraskov in dvoumja. Pogovor je trajal uro in pol, a bi ju lahko poslušali tudi še enkrat dlje.

Po okrogli mizi je bilo možno s popustom kupiti knjigo. Vsakdo, ki si je to želel, je dobil podpis od avtorja Boža Repeta in od prvega predsednika Milana Kučana.

Napisal: Stane Arh