• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Pohod: Kropa (530m) – Vodiška planina (1108m), 23. 6. 2016

Po štirih tednih se je končno naredilo primerno vreme za planinski pohod. Pohod na Vodniško planino smo poimenovali  Lojzetov pohod, v spomin na lani preminulega vandrovca Lojza Varla. Bil je med pobudniki in začetniki organiziranega pohodništva v DU Jesenice in je v skoraj desetih letih z nami opravil 152 pohodov.

Traso je določila Mimi Robič in v četrtek je 48 vandrovcev štartalo ob osmi uri iz Srednjega konca v Kropi po strmi varianti. Da je bila res strma, smo ugotavljali po prihodu pohodnikov v Partizanski dom na Vodiški planini. Kolona se je razpotegnila, saj so bili prvi pri domu že po dobri uri, tisti na začelju pa so prisopihali v slabih dveh urah. A prišli smo vsi do cilja, opravili vsi isto pot, le korak smo prilagodili svojim telesnim in zdravstvenim možnostim. Vsi smo bili zmagovalci.  Prijazni oskrbnici v domu sta nas postregli z dobrimi štruklji, kavo in pijačo ter vsakemu namenili prijazen pozdrav in nasmeh.

Za dobro razpoloženje smo poskrbeli tudi sami s prinesenimi prehranskimi dodatki iz nahrbtnika. Po ogledu okolice in občudovanju znamenite, skoraj 550 let stare lipe, ki je še polna življenja, smo se poslovili od prijaznih oskrbnic in Vodiške planine.

Navzdol nas je Mimi usmerila po bolj položni poti proti Kamni Gorici. Po začetni negotovosti, ki so jo povzročile nejasne označbe poti, smo ujeli pohodniški ritem in kar dobro napredovali proti Uroševemu avtobusu. Žal, je na koncu pohoda Stanetu odpovedalo poslušnost že sanirano koleno in je potreboval pomoč. Takoj smo mu pomagali, saj le v slogi je moč. Zato so hitri nekoliko dlje čakali, a je zanje dobro poskrbel šofer Uroš s »pomirjevalom« in klimo.

Kljub rahli zamudi smo še ujeli predvideno srečanje z Mimi Varl in Marjano v gostišču Gala. Tu smo se ob osvežujoči pijači še enkrat spomnili pohodnika in pivo-pivca Lojza Varla. Njegovi Mimi smo v spomin izročili kolaž fotografij z naših pohodov in podpisi vseh vandrovcev, ki so bili na Vodiški planini.

Natanko po voznem redu smo se vrnili v domače ognjišče. V mislih se že pripravljamo na naslednji pohod na Kleiner Pal v Karnijskih Alpah.

Napisal: Janez Komel          Slikal: Luka Vujičić