• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. februarja 2023Kanal (106 m) – Marijino Celje (667 m)
  • 13. februarja 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 18. februarja 2023 18:00Pustovanje s plesom v maskah
  • 20. februarja 2023 17:00Marko Mugerli: Elektrojeklarstvo na Jesenicah.
  • 23. februarja 2023Gabrovo (603 m) – Lubnik (1025 m)
  • 3. marca 2023 17:00Zbor članov DU Jesenice
  • 7. marca 2023 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  • 13. marca 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  AEC v1.0.4

Izlet: Sveti Martin, 14. 9. 2016

Prijetno se je bilo ponovno srečati s prijatelji po poletnih počitnicah. Običajno ni ostalo samo pri prisrčnem stisku rok. Mnoge smo pogrešali, saj je ostalo v avtobusu kar 13 prostih mest. Na prihodnjem izletu bo avtobus sigurno zaseden do zadnjega sedeža.

Terme Sveti Martin so bile posodobljene leta 2010, imajo pa že več kot stoletno tradicijo. V njih se človek lahko razvaja, imajo vse, celo golf. Mi smo se odločili samo za kopanje v termalni vodi. Dovolj, da smo postali krepko lačni in smo z užitkom pojedli dobro kosilo v Gostilni Marinka v vasi Veščica.

Seveda, vsem ni do kopanja, zato smo nekopalci izkoristili čas za raziskovanje okolice. Obiskali smo edini hrvaški mlin na Muri na Marofu pri Žabniku. Mlin se je letos februarja začel potapljati od dotrajanosti in ga nameravajo obnoviti. Za užitek smo se s splavom peljali na nasprotni breg Mure in nazaj, se izobraževali na Mlinarjevi učni poti ter si nabrali življenjske energije s sprehodom po krogih v  zdravilni energijski točki. Sladoled? Ja bil je zelo okusen in poceni, samo po 5 kun.

Naša organizatorka izletov Majda Gomilšek nas vedno preseneti s kako poslastico izleta, ki nam ostane trajno v spominu. Tokrat nas je vse presenetila z obiskom prazgodovinske naselbine Gradišče v Razkrižju, kjer so nam v živo prikazali življenje ljudi pred 5500 leti: peko pirinega kruha, pečenje ribe, nabiranje ptičjih jajc, oranje s kamnitim ralom, izdelovanje orodja in šivanje oblek. Fantastično. Že samo za to predstavo se je splačalo iti na izlet. Res škoda, ker niste bili z nami. Morda boste uspeli ujeti priliko in boste videli predstavo nekoč v prihodnosti. Igrajo jo že od leta 2002 in imajo zelo veliko naročil, tudi iz tujine. Pripravijo jo le organiziranim in napovedanim skupinam.

Praljudje so nas toliko zaposlili, da je zmanjkalo časa za ostale načrtovane oglede, ki nam jih je hotel še predstaviti vodič Branko iz TIC Razkrižje. Uspeli smo še kupiti nekaj zdravilnih zelišč in se seznaniti s pridelavo bučnega olja, pa smo morali že odhiteti domov.

Veliko imamo zanimivih stvari v naši lepi Sloveniji, le ne poznamo jih. Zato pa hodimo na izlete! In Majda jih uspe organizirati po krepko znižani ceni. Hvala ti Majda za vse lepe trenutke, ki si nam jih pripravila.

Napisal: Stane Arh                Slikala: Cvetka Kelvišar in Stane Arh