• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Izlet: Rogaška Slatina, 13. 4. 2016

V Rogaški Slatini že nismo bili vrsto let. V tem času se je tam veliko spremenilo. Po kriznih letih so se prestrukturirali in sedaj jim turizem prinaša dober zaslužek. Hotele so obnovili in zgradili so tudi nove kapacitete. Tudi samo mesto se prenavlja. Uspeli so prodreti na tuje trge in sedaj imajo goste predvsem iz tujine. Ne zanima jih množični turizem. Hotelske goste razvajajo in jim nudijo vse udobje. Zagotavljajo jim individualno obravnavo in zasebnost. Velik poudarek  dajejo na zdravje. Gosti so jim hvaležni in so za razvajanje pripravljeni odpreti svoje denarnice.

Po kopanju v notranjem bazenu hotela Sava Rogaška d.o.o. in okusnem kosilu smo se odpravili v Rogatec. Tam smo si ogledali Dvorec Strmol. Zelo lepo so ga obnovili in imajo urejene zbirke predmetov iz preteklosti. Skrbijo tudi za aktivno raznovrstno ponudbo: poroke, poslovna in družabna srečanja, gostinska ponudba, različne delavnice etnoloških obrti pod imenom “žulike moje babice”.

Morda kilometer proč od Dvorca Strmol so uredili Muzej na prostem Rogatec, največji lokalni muzej na prostem. Jedro muzeja tvorijo izvirni objekti in rekonstrukcije obrtniških in gospodarskih objektov. Prestavitvi stanovanjske hiše so sledili gospodarsko poslopje štala, dvojni vezani kozolec toplar in svinjak štalunci, nato pa še rekonstrukcije – vodnjak štepih na čapljo čebelnjak, viničarska hiša, brajde, kovačija in lodn, podeželska trgovina iz tridesetih let 20. stoletja.

Zahodno sonce nas je opozorilo, da je prišla ura za odhod domov. Hvala Majdi za odlično organiziran izlet. Škoda, ker niste bili z nami v dobri družbi. Imeli smo še deset prostih mest.

Napisal in slikal: Stane Arh