• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

76. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Miro Eržen, 13. 6. 2016

Miro Eržen je postal sinonim za Slovenski planinski muzej v Mojstrani, tako močno sta med seboj povezana. To je njegov otrok, na katerega je lahko upravičeno ponosen. Ima sicer veliko zgodovinskih botrov, a le Miro je vseskozi verjel v njegovo rojstvo in je zanj bil pripravljen trdo delati in prepričevati ljubitelje gora  in planinske delavce več kot 20 let. Le koliko let bi morali še čakati na planinski muzej, če Miro ne bi bil tako vztrajen?

Prva ideja o planinskem muzeju je vzniknila že daljnega leta 1901, a preteklo je več kot sto let, ko so ga zgradili in leta 2010 tudi odprli. Vendar njegov status še ni zadovoljivo rešen, saj finančno ni sposoben  biti samostojen in ni dolgoročno zagotovljeno njegovo delovanje in razvoj. S morebitno komercializacijo se lahko zgodi, da muzej ne bo več izpolnjeval osnovnega poslanstva: prikaz razvoja planinstva in gorništva v Sloveniji.

Veliko smo izvedeli o zgodovini planinstva in gorništva pri nas, o gradnji posameznih koč, o razvoju plezalne in reševalne opreme, največ pa o stoletnem prizadevanju in akcijah, ki so se uspešno zaključile z otvoritvijo muzeja. Miro ve vse; je prava zakladnica znanja, ki jo je bogatil vrsto let. Vse to znanje je vgrajeno v dejavnost  Slovenskega planinskega muzeja, kjer si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcu vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru. Kdor si muzeja še ni ogledal, naj to stori čim preje. Ne bo mu žal. Več informacij o muzeju, njegovi gradnji in dejavnosti dobite, če kliknete na Slovenski planinski muzej.

Da je muzej resnično odličen, potrjuje letošnja nagrada, ki jo je prejel muzej od Spominske fundacije kralja Alberta, Švica. Nagrada se podeljuje osebam ali institucijam, ki so dosegle izjemne dosežke, ki direktno ali posredno vplivajo na gorski svet.

Veliko nam je Miro na srečanju povedal o muzeju, o zgodovini planinstva, a zelo malo o sebi. Nerad govori o sebi, češ da ni pomemben. Morda je prav zaradi svoje skromnosti pogosto spregledan in se mu zato odgovorni ljudje »pozabijo« zahvaliti za njegov trud in rezultate. Planinska zveza je opazila njegovo delo in ga zato leta 2008 nagradila z zlatim častnim znakom PZS.

Kmalu bo eno leto, kar je Miro Eržen že upokojenec. Rojen in odraščal je na Jesenicah, a po srcu je Mojstrčan. Vrsto let je delal v Železarni Jesenice, nekaj časa celo kot direktor PS Hladna valjarna Jesenice, nato je 19 let delal na različnih mestih v Merkurju, zadnjih pet let pred upokojitvijo pa je bil vodja Slovenskega planinskega muzeja. Poleg službe je bil zelo aktiven v Planinskem društvu Dovje – Mojstrana, v Planinski zvezi Slovenije, v krajevni skupnosti in v občini. Podrobnejše podatke dobite, če kliknete na Miro Eržen.

Hvala voditeljici Albini Seršen, da je v naše društvo pripeljala na srečanje tako prijetnega sogovornika in odličnega človeka, ki si je že zaslužil svoje mesto v slovenski zgodovini.

Napisal: Stane Arh                      Slike: Stane Arh, Slovenski planinski muzej