• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

73. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Ivanka Zupančič, 14. 3. 2016

V počastitev dneva žena smo na začetku izvedli tradicionalno kratko proslavo v kateri je ženski učiteljski zbor Mavrica zapel pet pesmi, pianistka Stela Ronner pa je zaigrala tri klavirske skladbe.

Težko bi našli za dan žena bolj primerno osebo med jeseniškimi znanimi osebami za “vroči stol Albine Seršen” kot je Ivanka Zupančič. S svojo aktivnostjo vleče že leta močno sled predvsem na socialnem, humanitarnem in družbenem področju  jeseniškega razvoja. Trdo dela od jutra do noči in pogosto ji zmanjka časa za sebe, za svojo sprostitev in svoje interese, celo za lastno družino. Pa se ne pritožuje. Je večna optimistka, ki si želi, da bi bili vsi zadovoljni. Njen nasmeh ni igran. Je pravi, od srca in nikoli ne zapusti njenih ustnic. Včasih se nasmehne tako sproščeno in prešerno, da spravi v dobro voljo tudi ostale v bližini. Če mora reševati probleme, se skrivnostno nasmehne in težave postanejo majhne, lahko obvladljive.

Z voditeljico srečanj Albino se že dolgo poznata in marsikje sta skupaj delovali, a tako osebnega pogovora doslej še nista imeli. Z odgovori na zvita vprašanja je Ivanka odkrila sebe, kot jo nismo poznali. Ivanka nikoli ne govori o sebi, govori o delu, obveznostih in rezultatih.

Rodila se je na Jesenicah, mladost je preživela v Brkinih pri babici. Na srednji medicinski šoli na Jesenicah (druga generacija) je končala zdravstveno nego in se zaposlila v reševalni postaji Železarne Jesenice. Ob delu je študirala višjo zdravstveno šolo in začela delati v medicini dela Železarne. Nekaj časa je bila direktorica podjetja Hrast, ki je skrbelo za družbeno prehrano delavcev, za počitniške domove in za stanovanjski sklad Železarne. Upokojila se je kot pomočnik direktorja za kadre pri SIJ.

Poleg službe je opravljala različne naloge in zadolžitve kot prostovoljec.

Petdeset let je že minilo, ko je začela delati pri Rdečem križu (RK). Bila je 20 let predsednica RK za območje Jesenic, 3 mandate je bila članica upravnega odbora RK Slovenije, še vedno je članica NO RKS.

Nekaj mandatov je bila predsednica KS Plavž, sedaj je predsednica združene krajevne skupnosti Plavž. Bila je dva mandata članica Sveta občine Jesenice.

Je predsednica sveta v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice, članica sveta Bolnice Jesenice, članica sveta Centra za socialno delo.

Kljub tolikim obveznostim vodi pri DU Jesenice še projekt Starejši za starejše. Vse obveznosti, ki jih prevzame, opravlja odgovorno, tudi projekt Starejši za starejše, zato imamo zelo dobre rezultate.

Kaj pa njeno privatno življenje? Zanj ni časa, zato o njem ni kaj povedati. Zaupala je le, da ima odraslo hčer in sina s katerima se dobro razume in si drug drugemu pomagajo. Ostalo je že druga zgodba.

Predsednik Boris Bregant je javno pohvalil njeno delo in verjame, da bo še veliko dobrega naredila za upokojence.

Napisal in slikal: Stane Arh