• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 8. maja 2024Ljubljana
  • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
  AEC v1.0.4

71. družabno srečanje z znanimi ljudmi, družina Otovič, 11. 1. 2016

Družina Otovič je mnogo let tesno povezana z umetnostnim drsanjem in z drsalnim klubom Jesenice: oče Vinko je dolgoletni predsednik kluba, hčerki Kaja in Anja sta bili vrsto let tekmovalki, ki sta osvajali tudi državne naslove, sedaj trenirata mlajše drsalke, mati Tatjana pa je deklica za vse in poprime za delo tam, kjer je nujno potrebno, pogosto je tudi napovedovalka na tekmovanjih.

Tatjana in Vinko sta bila v Mojstrani sošolca in njuna ljubezen je še vedno vroča in trdna kot nekoč, le razširila sta jo na njuni hčerki. Vsi držijo skupaj in si medsebojno pomagajo.

Vinko si je služil kruh kot policist v Žireh, na Jesenicah in se je upokojil kot kranjskogorski komandir. Bil je human in ne birokrat; vedno je želel ljudem pomagati. Dobro leto je upokojenec, a mu časa že zmanjkuje za vse interesne dejavnosti in funkcionarske aktivnosti. Rad nabira zdravilne rastline in smuča. Včasih je igral košarko in plaval. Še vedno je aktiven pri združenjih policistov, a največ časa posveča drsanju. Kot predsednik kljuba mora zagotavljati denar za drsalni klub in zagotoviti organizacijo mednarodne tekme Triglav Trophy – v začetku aprila tekmujejo na Jesenicah mladi nadarjeni drsalci iz vsega sveta, okoli 200, in letos bo to že 25. zaporedna prireditev.

In kako je zašel med drsalce? Vedno je bil za hokej in sin bi bil zagotovo hokejist. Hčeri ni mogel vpisati v hokejsko šolo, zato sta postali umetnostni drsalki. Radi sta drsali in drsanje je bila zanju odlična šola življenja.

Danes je umetnostno drsanje postal priviligiran šport premožnejših. Stroški niso majhni in jih plačujejo starši, zato revni drsalci le težko pokrijejo svoj delež in včasih morajo celo prenehati drsati. Vodstvo drsalnega kluba si želi potegnili otroke z ulice, a jim zakon denarja to onemogoča.

Tatjana je učiteljica slovenščine in nemščine na OŠ Prežihov Voranc. Rada ima svoje učence. Današnji učenci so bolj vedoželjni, zahtevni, a tudi bolj nemirni. Veliko bere, da lahko otrokom približa sodobno literaturo.

Anja in Kaja sta glavni trenerki umetnostnega drsanja na Jesenicah, drsanje učita tudi v Italiji, Pontebe. Anja je tudi mati hčerke, ki ji vzame kar veliko časa. Kaja je diplomirana slavistka in si išče stalno službo. Priložnostno prevaja, da si zasluži nekaj denarja.

Formalno je voditeljica srečanja, Albina Seršen zaključila srečanje, a sproščeni pogovor za mizo je trajal še dolgo in mnogo zanimivega smo še izvedeli. Seznanili smo jih tudi z aktivnostmi društva in Vinko je obljubil, da se bo včlanil v naše društvo in bo tudi aktiven.

Napisal in slikal: Stane Arh