• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod: Razdrto (575 m) – Nanos (1240 m), 4. 6. 2015

Pohodniki DU Jesenice smo bili na Nanosu  skoraj pred šestimi. Razlogi za ponovitev so bili najmanj trije:

1/ Novi vandrovci še niso bili na Nanosu . Od prisotnih smo bili takrat le štirje: Marina, Lado, Ana in Janez Pavel.

2/ Z malim avtobusom Luka tours smo takrat skrajšali vzpon za polovico.

3/ Zaradi megle smo bili prikrajšani za razgled.

Pohod na Menino in na Kranjsko reber pred tednom dni ter neodložljive obveznosti so razredčili naše vrste na le 33 pohodnikov. Svoje je prispevala še napoved vremena o vročini, ki je neobičajna za ta čas  leta.

Po jutranji osvežitvi ob kavi v Pavlinovi kleti v Razdrtem in opravilu v WC-jih smo pogledovali proti TV stolpu na vrhu Nanosa. Vsakdo je imel ob tem tihe želje, ki so se skoraj v celoti izpolnile. Mirko je s svojimi pomočniki vodil skupino varno po strmi poti na vrh in po položni poti navzdol. Sonce se je sramežljivo skrivalo za oblakom, ki nas je obvaroval pretirane žeje in opeklin. Uživali smo ob pogledu na pisano cvetje ob poti. Še posebej sta bila prepoznavna plava perunika in beli cvetovi čemaža. Vso pot nas je bogatil pogled na pokrajino od Ljubljane do Tržaškega zaliva. Idilo je motil le hrup prometa na avto cesti.

Po 2 urah vzpona so še zadnji pohodniki prispeli do Vojkove koče pod vrhom.  Planinski dom je bil neobljuden, brez znakov kake človeške aktivnosti. Prisiljeni smo bili izpeljati vajo NNNP. Naši nahrbtniki so vedno, k sreči, založeni z rizičnim obrokom in pijačo. Na razpolago je bilo dovolj prostora na klopeh v senci ali na soncu, da smo kulturno pojedli in se spočili.

Zadovoljni z doseženim vrhom in dodano energijo smo se po grebenu spustili do cerkvice Sv. Hieronima in izbrali pravo pot v dolino. Na parkirišču nas je šofer Gashi sprejel v avtobus.

Še obvezna analiza pohoda ob zasluženi pijači na terasi v Pavlinovi kleti. Ocena ni mogla biti drugačna kot odlično. Škoda le , da nas je bilo manj kot običajno. Posledice so bile konkretne – prispevek za pokritje stroškov pohoda se je povečal na 10 EUR.

Za naslednji pohod v Dolomite je bila sprejeta celotna lista  pohodnikov na Nanos z dodatki. V avtobusu za Monte Rite je že zmanjkalo sedežev, zato je spet aktualna čakalna vejica.

Pa srečno!

Napisal: Janez Komel                    Slikal: Luka Vujičić