• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 26. marca 2024Izlet: Ljubljana, ogled operete Dežela smehljaja.
    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    AEC v1.0.4

2. pohod vztrajnih: Kuhovnica (714 m) – Mala Osojnica (691 m), 23. 4. 2015

Na pohod  smo se odpravili z vlakom po bohinjski železnici. Od blejskih osamelcev smo tokrat izbrali Kuhovnico (714m) in Malo Osojnico (691m) . Na Bledu se je 17 pohodnikom z vlakom pridružilo še 7 pohodnikov v lastni režiji. Čeprav so vremenarji za ta dan napovedali deževno, smo jih dobro ptetentali, saj smo edino ploho preživeli med vožnjo do Bleda.

Z železniške postaje Bled jezero smo se podali na Kuhovnico po Janezovi varianti . Že na začetku, na poti mimo kmetije smo bili deležni jutranjega pozdrava štirih jeznih psov. Varianta je zahtevala obzirno prečenje električnih pastirjev in že smo bili na razgledniku pod vrhom Kuhovnice. Jutranjo telovadbo smo nadaljevali s plezanjem preko pašne ograje in s prostim vzponom na vrh Kuhovnice.

Spust do smreke velikanke (višina 37 m, obseg 380 cm) je minil v sproščenem pogovoru in ocenjevanju škode po lanskem žledu. Nadaljevali smo po poti po robu nad Zako in si ogledovali naslednji cilj – Malo Osojnico. Še nekaj telovadnih prvin pri plezanju čez in pod podrtim drevjem pa smo pristali na cesti skozi Zako.

Kratek sprehod do jezera in ob njegovi obali in že se je pot strmo vzpela na Malo Osojnico. Janez je izbral strmo pot zaradi lepših razgledov. Pot se konča s 104 železnimi stopnicami pod vrhom. Napenjanje mišic na nogah in globoki vdih so bili poplačani s prekrasnim razgledom po gorenjski pravljični deželi. Z Osojnice so najlepši razgledi na Blejsko jezero in njegovo okolico, na Karavanke, Kamniške Alpe in Gorenjsko ravan. Z razlogom so ravno tu fotografirani najbolj znani panoramski posnetki Bleda.

Po zasluženem oddihu smo se spustili po položni poti do obale jezera. Premagali smo še vzpon do železniške postaje. Bilo je dovolj časa, da smo si v Hlaponu naročili  in popili tako zaželeno osvežilno pijačo. Po prihodu vlaka smo se hitro poslovili  od nevozačev in se odpeljali proti Jesenicam.

Med pohodom se je rodila ideja za novo turo po ostalih osamelcih. Naslednjič nas čakajo Straža, Dobra gora, Kozarca in Ribenska gora. Kar pridružite se nam. Pričakujemo večji odziv tistih, ki imajo željo po lažjih pohodih in so pripravljeni nekaj storiti za svoje zdravje.

Napisal: Janez Komel                     Slikal: Luka Vujičić