• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Martinovanje, Vinski vrh, 11. 11. 2015

Kar devet udeležencev je uganilo, da se peljemo na martinovanje v Vinsko Goro. Odlično. Žreb je izbral nagrado Hildi Zidar in Jožu Tigeli.  Smela sta zaplesati otvoritveni ples, steklenica vina pa naj bi ju spominjala na prijetno martinovanje še nekaj kasnejših dni.

Vinska gora je sicer majhen kraj, a mnogim dobro poznan. To je zasluga predvsem zelo aktivnemu Turističnemu društvu Vinska Gora. Z različnimi prireditvami privabijo turiste v svoj kraj. V večnamenski dvorani je televizija posnela preko 70 narodno zabavnih oddaj. Organizirajo turistične avtobusne izlete po svojem kraju. Vodi jih njihov turistični vodnik. Imajo veliko za pokazati.

Nas je sprejel in vodil po Vinski Gori vodič Franc Špegel. Živi za svoj kraj in svojo ljubezen razdaja tudi turistom. Pozna vsak kotiček, vsako domačijo in vse zaselke v okolici. Vse, kar je zanimivo, smo izvedeli, žal mi že preveč pozabljamo.

Na izletniški domačiji Lamperček smo si ogledali rejo jelenov, košut, damjakov in muflonov. Postregli so nas z domačimi divjačinskimi dobrotami in poskusili smo mlado vino. Razkazali so nam še lovsko zbirko in del etnološke zbirke. Košute so nam dovolile, da smo jih tudi pobožali.

Ogledali smo si tudi cerkev in potok, v katerem so nekoč perice prale perilo. Cerkev in župnišče so uspeli prenoviti. Zanimive so klopi s stiliziranimi grozdi. V župnišču so uredili dve namenski dvorani. Večjo dvorano so opremili s staro in odpisano opremo našega Parlamenta v Ljubljani.

Vrhunec njihove turistične ponudbe smo doživeli na Turistični kmetiji Tuševo. Z vrha hriba smo uživali v razgledu. Celo Kamniške Alpe smo videli v daljavi. Hrana je bila tako obilna, da je nismo mogli vso pojesti, kljub njeni slastnosti. Pijače je bilo dovolj. Duo Twist, Roman in Srečko, sta igrala s takim navdušenjem, da so nas pete zasrbele že ob prvih taktih. Le zaradi nagrajencev, Hilde in Jožeta, smo se zadržali ob prvih melodijah. Po uvodnem plesu nagrajencev smo se razživeli. Celo peli smo, ne samo plesali.

Lahko vam je žal, ker niste bili z nami. Še posebej tistim, ki so odpovedali svojo prijavo na martinovanje tik pred zdajci.

Napisal: Stane Arh                     Slikali: Franc Špegel, Jože Tigeli, Stane Arh