• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 26. marca 2024Izlet: Ljubljana, ogled operete Dežela smehljaja.
    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    AEC v1.0.4

Izlet: Varaždin, 22. 4. 2015

Panonsko mesto Varaždin leži ob Dravi in ga imenujejo tudi severozahodna vrata Hrvaške. Mesto je znano po baročni arhitekturi, ter tekstilni, prehrambeni in računalniški industriji. V njem živi  50 000 prebivalcev.

V okolici Varaždina so odkrili najbolje ohranjene ostanke neandertalca, ki je živel pred 30 000 leti. Tudi  v rimskih časih je obstojalo naselje.

Razcvet mesta se je začel v srednjem veku, ker je bil na križišču trgovskih poti. Marija Terezija je leta 1767 ustanovila prvo sodobno hrvaško vlado (Hrvaški kraljevski svet), katerega sedež je bil ravno v Varaždinu. Po velikem požaru leta 1776 , ko je zgorelo več kot polovico mesta, je  glavno mesto Hrvaške postal Zagreb. V Varaždinu so med leti 1767 in 1776, ko je bil hrvaška prestolnica, zgradili številne palače in javne zgradbe ter mu dali pečat baročnega mesta.

Z avtobusom smo se prvo odpeljali na kopanje v Varaždinske toplice, kjer so nam postregli tudi s kosilom. Ali ste vedeli, da so termalni vrelec izkoriščali že v 3. stoletju pred začetkom našega štetja? V času Rimljanov je bilo zelo znano zdravilišče, ki je kasneje popolnoma propadlo. Danes imajo moderen hotel z razvitimi zdraviliškimi dejavnostmi, a ga je začel že najedati zob časa zaradi nezadostnega vzdrževanja.

Skozi mesto Varaždin nas je popeljala simpatična vodička Elizabeta in nas seznanila z mnogimi podrobnostmi iz njegove zgodovine. Varaždinu je kralj Andrija podelil leta 1209 pravice svobodnega mesta, prvi v Evropi. Meščanom ni bilo potrebno plačevati davkov, meščani so bili svobodni, lahko so se prosto ženili, lahko so študirali, …

Popeljala nas je skozi pokopališče, ki je urejeno kot park. Marsikateri parček se je skrivoma sestajal v tem parku, v skritih kotičkih na klopcah med lepo oblikovanimi cipresami. Varaždinci so zelo ponosni na to pokopališče in trdijo, da je eno najlepših v Evropi.

Mesto je resnično lepo. Ima svojo dušo. Meščani si prizadevajo ohraniti kulturno dediščino preteklosti in so poskrbeli, da se z njo seznanijo tudi turisti. Jeseničani bi se lahko veliko naučili od njih in marsikatero idejo bi lahko uveljavili pri nas kot turistično ponudbo. Nekaj idej lahko najdete na slikah.

Več o zgodovini mesta si lahko preberete, če kliknete na Varaždin.

Hvala Majdi za resnično skrbno pripravljen izlet. Vsi smo bili zadovoljni. Žal, za vas ni bilo prostora v avtobusu, ker so bili vsi sedeži zasedeni.

Napisal: Stane Arh           Slikal: Jože Tigeli in Stane Arh