• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

67. družabno srečanje z znanimi ljudmi: izobraževanje v zdravstvu,14. september 2015

V septembru začenjajo učenci, dijaki in študenti novo šolsko leto, mi pa nov ciklus družabnih srečanj. Voditeljica Albina Seršen si je od pomladi okrepila zdravje, dodala za njo značilno trmo in dobro voljo ter nas vse razveselila s ponovnim vodenjem družabnih srečanj. S svojo odločnostjo napoveduje, da se ne misli ustaviti pri stotem družabnem srečanju. Mi jo podpiramo v njenih odločitvah in ji obljubljamo, da ji bomo vedno pomagali. Več ne bomo leni in bomo redno obiskovali njene domače in prisrčne pogovore z zanimivimi gosti. Na srečanja bomo vabili tudi svoje sorodnike, prijatelje in znance, ker srečanja so pripravljena za vse Jeseničane. Jeseniška srenja potrebuje ta srečanja, saj nas delajo bolj človeško tople, tolerantne, hkrati pa nam krepijo samozavest, ko spoznavamo, koliko odličnih in ustvarjalnih ljudi živi na Jesenicah.

IMG_6734

Na 67. družabnem srečanju je bila tema: izobraževanje medicinskega kadra na Jesenicah. Voditeljica Albina Seršen je gostila Moniko Vogelnik in Sanelo Pivač, obe diplomirani medicinski sestri, ki sta vrsto let aktivno delali in nabirali praktične izkušnje v jeseniški bolnici. Pridobljeno znanje sedaj posredujeta naprej vedoželjni mladini.

Monika Vogelnik poučuje na Srednji šoli Jesenice in je razrednik četrtega letnika zdravstvene šole, vodja aktiva zdravstvene nege in tudi vodja učiteljskega zbora.  Nekaj časa je delala na Golniku, po diplomi se je zaposlila na kirurgiji v Bolnišnici Jesenice. Načrtuje končati magisterij iz dietike. Je Tržičanka in ima sina Gašperja in hčer Julijano. Mož je oskrbnik na Kofcah. Tudi sama je zaljubljena v gore.

Sanela Pivač, magistrica zdravstvene nege in specialist managementa, predava na Fakulteti za zdravstvo Jesenice in je prodekanja za izobraževanje. Po diplomi je delala na urgenci v Bolnišnici Jesenice. Pripravlja doktorat. Je Jeseničanka. Ima dva otroka.

V prijetnem razgovoru smo izvedeli mnogo zanimivih podatkov o izobraževanju medicinskega kadra na Jesenicah. Tako na Srednji šoli Jesenice kot na Fakulteti za zdravstvo Jesenice skrbijo, da dijaki in študenti pridobijo kvalitetno znanje in veliko prakse, zato so iskani in dobro zaposljivi. Z veseljem jih zaposlijo tudi v tujini.  To se pozna tudi pri vpisu. Letos imajo v prvem letniku kar 3 oddelke dijakov, na fakulteti pa so že zapolnili 70 prostih mest za redni študij, možen je le še vpis na izredni študij.  Stroške študija nosijo v glavnem starši. Ker je premalo štipendij, je za marsikoga študij predrag.

Zelo dober je odnos profesorjev do dijakov in sodelovanje z njihovimi starši. Morebitne težave dijakov rešujejo skupaj in sproti. Na fakulteti osebne težave študentov rešujejo individualno preko tutorstva in mentorstva. Skrbijo za sodobno opremo, dodatno izobraževanje in praktično delo v zdravstvenih ustanovah. Zelo so pozorni na urejenost in na osebno higieno. Ugotavljajo, da fantje bolje dojemajo poklic zdravstvenega delavca in ga opravljajo z večjo ljubeznijo, s srcem in dušo.

Več o Srednji šoli Jesenice si lahko preberete na njihovi spletni strani, vse o Fakulteti za zdravstvo Jesenice pa dobite tukaj.

Hvala obema gostjama za prijeten večer in vse informacije.

Napisal in slikal: Stane Arh