• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

66. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Albina Seršen, 8. 6. 2015

Po šestih letih vodenja Družabnih srečanj je na 66. družabnem srečanju Albina Seršen zamenjala vlogo in se predstavila kot gost začasne voditeljice Rine Klinar. Tri šestice so zgolj naključje in niso bile načrtovane. V pogovorih z gosti je z njimi stkala zanimive zgodbe in z zvitimi vprašanji izvlekla iz njih skrivnosti, ki so jih hranili le za sebe. Vedno je znala izbrati ljudi, ki so izstopali iz povprečja, ki so ljubili življenje v vseh njegovih oblikah in so s svojo aktivnostjo krmarili proti svoji sreči in zadovoljstvu svoje okolice. Sedaj smo dobili priložnost, da zvemo še nekaj o njej sami.

Zaradi časa in spleta dogodkov se je rodila v taborišču v daljnem Dresdenu. V Slovenijo, na materino kmetijo na Dolenjskem je prišla po koncu vojne. Vožnja je trajala kar 7 tednov. Oče je dobil delo v jeseniški železarni in z materjo sta se preselili na Jesenice 16. maja 1952. V šoli je bil njen sošolec hokejist Albin Felc. Gospodinjstvo je študirala v Domžalah in se s tem zapisala pedagoškemu delu. V šolstvu je delala 33 let, od teh je bila kar 15 let ravnateljica na OŠ Prežihov Voranc Jesenice.

Jeseničani dobro poznajo Albino Seršen. Mnoge je zvezala v zakonski stan, saj je že 30 let pooblaščena za sklepanje zakonskih zvez. Bila je podžupanja in je skrbela za družbene dejavnosti.Vrsto let je bila predsednica Zveze društev prijateljev mladine Jesenice in to v času, ko je bilo potrebno urejati popolnoma uničeno letovišče v Pineti v Novemgradu po izselitvi “izbeglic”.

Še vedno je zelo aktivna. Je sodnica porotnica, podpredsednica sveta krajevne skupnosti Plavž, član nadzornega sveta v stolpnici, kjer stanuje. Je tudi ena najbolj aktivnih članov pri Društvu upokojencev Jesenice. Kljub mnogim obveznostim si vsako jutro vzame čas in rešuje križanke. To jo sprošča in je njen začetek vsakega lepega dne.

Njen največji uspeh v življenju in tudi veselje so njeni trije otroci in sedem vnukov.

In česa ne mara: hinavščine, laži in politike.

Napisal: Stane Arh                      Slikal: Janko Rabič