• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 26. marca 2024Izlet: Ljubljana, ogled operete Dežela smehljaja.
    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    AEC v1.0.4

64. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Viktor Krevsel, 13. 4. 2015

Zaradi bolezni Albine Seršen je vodila Družabno srečanj z znanimi ljudmi novinarka Rina Klinar. Priznala je, da ima tremo, kajti ni preprosto voditi že dobro utečena srečanja, ki jih je Albina vedno skrbno pripravila in jim vdihnila prijazno, domače vzdušje.

Viktor Krevsel, častni občan Jesenic, dela v športu že 70 let. Osrednje zanimanje je posvečal odbojki. Bil je odličen igralec odbojke, trener in selektor. A tudi drugi športi so ga zanimali. Napisal je tudi nekaj knjig in priročnikov. Zadnja, Etični vidiki športa, je izšla pred kratkim.

Gorenjska ima veliko olimpijskih reprezentantov, preko 120, a je zanje slabo poskrbljeno, ko končajo športno kariero. Mnogi so postali pozabljeni. To ni prav. V drugih predelih Jugoslavije so nanje ponosni in so poskrbeli za njihov status in življenje. Vrhunski športniki žrtvujejo za rezultate svoj čas, del svojega življenja in tudi svoj denar. Brez garanja ni vrhunskih rezultatov. A športnik se sam ne more razviti. Potrebuje odlične trenerje in funkcionarje. Talent se razvija z vajo, s tekmami. Upoštevati je potrebno postopnost razvoja in ga ne smemo prehitevati. Športnik mora biti hraber, vztrajen in odličen tekmovalni borec.

Najboljša droga je žoga, to je izrek, ki je velikokrat preizkušen in tudi drži. Grupni oziroma kolektivni športi obrusijo individualne egoiste, napihnjene prince. V kolektivu mora prevladati skupni duh za cilj in si morajo igralci drug drugemu pomagati. Pravi motiv je ljubezen do športa, ki ti da zadovoljstvo z rezultati. Plenilski motiv, obogateti s športom, ne prinaša pravih rezultatov.

Vse bolj se prakticira kupovanje igralcev in tujih trenerjev, s čemer se ne strinja. Za našo reprezentanco igrajo tujci, domači igralci pa presedijo celo tekmo. Pogovorni jezik ni slovenščina. Izgublja se nacionalni duh, nacionalni ponos, ne cenijo se nacionalni simboli.

Breme treningov mladih športnikov se je preložil na pleča staršev, po drugi strani pa se denar meče skozi okno. Funkcionarji in veljaki si drago plačujejo svoje ure, prostovoljci pa delajo zastonj. Izbira talentov med mladimi je okrnjena.  Imamo ogromno znanja še od predhodnih generacij, a ni politične volje za skupen program, ki bi zagotavljal odlične športnike v prihodnosti.

Srečanje je bilo prisrčno in zanimivo. Odmerjeni čas ene ure je bil kar prekratek. Žal, je bila udeležba skromna, veliko preskromna za športnega delavca, ki je močno zaznamoval jeseniški šport.

Napisal in slikal: Stane Arh