• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Kolesarski izleti, avgust, september 2014

1. 8. 2014 Jesenice – Talež

Neverjeten dosežek: Miro Svetina v 81 letu in Jani Čop v 74 letu sta prikolesarila od Jesenic do Taleža.
Vreme nam je bilo naklonjeno, bil je lep sončni dan. Kolesarji iz Blejske Dobrave in Jesenic (samo Drago Hiti ) smo se skupaj podali ob 10,30h iz Most na Talež. 
Vzpon na Jelovico je zahteven in vsi smo prispeli do lovske koče na Taležu  dobro zadihani in preznojeni. Prvo smo se preoblekli v suha oblačila in nato šele posedli na klopi, odkoder smo imeli izjemen pogled po blejski dolini. Razvidno tudi na sliki, kako lepa je naša pokrajina.
Po klepetu ob kavici smo se odpravili v dolino. Postanek smo nardili tudi na Bledu, v restavraciji Hlapon na železniški postaji. Preko Gorij in Poljan smo prekolesarili do doma.
 
Napisal: Zvone Škrjanc       Slikal: Zvone Škrjanc

19. 8. 2014  Jesenice – Tržič – Bled – Kočna

Meteorološke napovedi so obljubljale začetek dežja okoli 14 ure. Do takrat lahko izvedemo kolesarski izlet po programu. Deževnih dni letos ne manjka, zato je odpadlo že kar nekaj kolesarskih izletov. Na pot se nas je odpravilo kar 12 kolesarjev. Vreme je bilo idealno za kolesarjenje, toplo in pretežno oblačno. Občasno je posijalo skozi oblake tudi sonce. Hitrost potovanja je bila okoli 19 km/h in nas ni utrujala. V Begunjah smo zapeljali na obvozno pot, saj je nekaj cest razkopanih zaradi kanalizacije. Klanec je kolono raztegnil, a na zbirni točki v Brezjah pri Tržiču smo bili zopet vsi skupaj.

Počitek in kavica v tržiški slaščičarni je že tradicionalen. Iz Tržiča smo brez počitka peljali skozi Podbrezje, Naklo, Kamno Gorico do Lancovega. Tu smo si privoščili leteči počitek ob cesti, ker so oblaki že začeli puščati drobne kapljice. Pognali smo se naprej skozi Bodešče (brez predvidenega postanka). V Koritnem smo že vedeli, da nevihti ne moremo več uiti. Proti Bohinju in na Jelovici  smo lahko opazovali deževne zavese, pa čeprav je bila ura šele nekaj čez enajsto. Tudi na Stolu je že deževalo. Vreme pa res ne uboga meteorologe. Pritisnili smo na pedala in se s hitro vožnjo poskušali rešiti mokrote. Zaman. V Gorjah je od nas že teklo. Načrtovanemu počitku smo se odpovedali, ker se nismo hoteli shladiti. Dobro ogrete nas dež sploh ni motil in smo brez težav pripeljali na Kočno. Tu nas je Zvonetova žena pogostila s slivovko, viskijem in toplo pijačo, da smo se ogreli tudi znotraj telesa. Po kratkem počitku smo se razkropili in odbrzeli domov na kosilo. Mokra obleka se je lepila na meni, da sem jo komaj slekel. Že dolgo nisem bil tako moker. Še foto aparat je bil premočen, da sem se bal, da mi bo odpovedal poslušnost in bom moral kupiti novega. Hlad je zajel moje telo. Začelo me je zebsti. Kosilo me ni več zanimalo. Natočil sem v banjo toplo vodo in nekaj časa užival v vroči kopeli.  Hmm, kako odlično kosilo je bilo po kopanju. Napisal in slikal: Stane Arh

9. 9. 2014  Jesenice – Belopeška jezera – Jesenice

Kolesarji iz Blejske Dobrave in Kočne smo se zbrali v Lipcah že ob 8 h in 45 min in krenili na Jesenice k trgovini Lidl. Peljali smo skozi Podmežaklo, kjer je cesta že prevozna, vendar je položen samo grobi asfalt. Nekaj minut čez devet nas je z Jesenic odpeljalo skupaj  14 in dva sta se nam še priključila v Mojstrani. 16 kolesarjev je kar veliko, a lahko bi nas bilo še tudi več.
Od Hrušice smo se peljali po glavni regionalni cesti do Mojstrane. Kolesarska steza iz Hrušice do Mojstrane je že delno asfaltirana in upajmo, da bo kmalu v celoti. To bo za nas lepa pridobitev, saj bi se radi umaknili z nevarne glavne ceste. Most, ki je bil poškodovan (glej prispevek 25.7.2014 Rateče ) je bil ravno v popravilu, tako da smo kolesa peljali peš mimo strojev in delavcev. Pri koritu v Kranjski Gori smo že tradicionalno natočili vodo in se oddahnili. Pot smo nadaljevali do Rateč, mimo italijanske meje do strmega klanca, ki nam sporoča, da je jezero že blizu in s tem tudi naš cilj. Vsi smo uspešno prikolesarili do cilja. Tu nam je Drago nekoliko zaupal, kam nas bo vodila letošnja pot v neznano. Vendar vam ne bom izdal, naj ostane še skrivnost. Po pol urnem počitku smo se odpravili proti domu. Ustavili smo se pri Pehti in kot običajno poklepetali ob kavici. Most je bil že popravljen, ni bilo več strojev, tako da smo nemoteno nadaljevali pot. Hvala delavcem za popravilo mostu, saj je bil mesec dni nevaren za padce kolesarjev. Na Jesenicah smo se poslovili od “Jeseničanov”, “Dobravci” pa smo nadaljevali pot do Lipc, kjer nas je Jernej pogostil s pijačo in prigrizkom.
Kolesarski izlet je bil prijeten in zanimiv, nič pretežak, pa še vreme smo imeli čudovito lepo. Se vidimo na naslednjem izletu, ki nas bo popeljal do Bohinjskega jezera, če nam bo šlo vreme naklonjeno.
Napisal in slikal: Zvone Škrjanc

26. 9. 2014 Jesenice-Mojstrana-Krma-Krnica-Jesenice

Slikal: Anton Kos

30. 9. 2014 Jesenice – Draga – Zasip – Jesenice

Zaključni izlet smo nekoliko skrajšali, da je bilo več časa za zadnje letošnje druženje. Naklonjen nam je bil lep dan, kakršnih je bilo letos malo. Julijske Alpe in Karavanke so izzivale s svojo lepoto, da jih obiščemo. Zrak je bil čist in svež, da smo ga zajemali spolnimi pljuči. Pričakovali smo več udeležencev, a 13 kolesarjev je kar zadovoljiva udeležba in še srečna številka po vrhu. Bili smo srečni, kar vidite tudi na sliki.

Napisal in slikal: Anton Kos