• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    AEC v1.0.4

Indija – predavanje, 18. 9. 2014

Pričeli smo z novim ciklusom predavanj.  Ta četrtek nam je  predaval Mirko Koder o Indiji. Predavatelj je, poleg množice drugih dejavnosti, ki jih počne, dober hribolazec in svetovni popotnik. Povzpel se je na več kot 2000 vrhov gora in to  na vseh celinah sveta. Odkar je upokojenec, pozimi odleti kot ptica selivka v toplejše kraje. Zadnje tri leta raziskuje Indijo kar po nekaj mesecev. Že konec letošnjega oktobra ima ponovno rezerviran let za Indijo. Življenje v Indiji ga je očaralo. Tam se je naučil, da za srečno življenje potrebuješ zelo malo. Vsekakor ne potrebuješ telefona, računalnika in podobne navlake. Tudi avto je odveč. Vlak je bolj varen, hiter in še zelo poceni.

V zadnjih letih, ki jih delno preživi v Indiji, se Indija hitro spreminja. Globalizacija jo je našla nepripravljeno.  Stara tradicija hitro izginja. Ustaljene navade ruši model zahodnega sveta, ki išče dobiček. Turisti so preplavili celo deželo in z denarjem prinašajo zlo za domačine. Izdelki, tudi hrana, se zelo dražijo. Naravna hrana izginja, vse bolj je kemično obdelana s škropivi in umetnimi gnojili. Fast food je zakon, zato so postali Indijci debeli, tudi reveži. Suhi so le še otroci. Turisti so prinesli Indijcem: alkoholizem, droge, prostitucijo in računalništvo.

Krava je še vedno sveta žival. Tudi miši in podgane ne pobijajo (ni dovoljena derartizacija), zato so zelo domače in jih srečaš vsepovsod, tudi v nahrbtniku. Ženske so večinoma doma, služijo moški. Ganges je še vedno sveta reka in se v njej očiščujejo (dušo, telo in obleko). Pogreb ob Gangesu zmorejo le še najbogatejši. Kar trije Indijci so se s svojimi milijardami dolarjev uvrstili na lestvico desetih najbogatejših ljudi na svetu. Milijarda Indijcev pa ne ve, če bo ta dan imela kaj za jesti.

Pokrajina Indije je čudovita, polna ostankov zgodovinske preteklosti. Vredno jo je obiskati, a ne prenaseljena mesta.

Za odlično predavanje smo Mirkotu podarili ročno spletene nogavice, ki so mu jih podarile članice skupine Ročna dela Jesenice. V Indiji jih bo potreboval.

Veseli smo bili množičnega obiska predavanja, bilo nas je več kot 40. Tudi za tebe smo prihranili prostor. Prihodnjič se nam pridruži.

Napisal in slikal: Stane Arh