• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Smučanje v Dolomitih, 12. – 20. dec. 2014

Decembrsko smučanje v Dolomitih, v dolini Val Gardena,  je med jeseniškimi upokojenci že tradicionalno. V začetku sezone smučarska središča omogočajo velike popuste pri najemu apartmajev in pri nakupu smučarskih kart, kar je zelo ugodno za skromne žepe upokojencev. Če so organizirani kot skupina, se da dogovoriti še dodatne ugodne pogoje. Že vrsto let je glavni organizator smučanja v Dolomitih Cveto Rožič. Vse predvidi vnaprej, zato le redko kdaj pride do težav; če pa že pride do njih, jih zna rešiti mirno in v zadovoljstvo vseh udeležencev.

Toplo vreme je letos onemogočilo izdelavo umetnega snega, zato je bilo veliko smučarskih prog zaprtih. V začetku smo smučali lahko le v višinah nad 2000 m. Pa še tam so bile temperature nekoliko nad ničlo, zato nas je močil dež in ovirala megla. Tretji dan našega bivanja je zapadlo 10 cm snega do višine okoli 1800 m in spremenilo pokrajino v zimsko pravljico. Sledilo je obdobje jasnega vremena, ki je prineslo tudi nižje temperature. Odprli so se nam čudoviti razgledi. Vse italijanske Alpe so bile kot na dlani. S Seccede smo lahko videli celo okoli 150 km oddaljeni Grossglockner. Smučati v takem vremenu je bil pravi užitek. Opravili smo celo Sellorondo, smučarsko pot, dolgo okoli 42 km.

Zadovoljili smo si lakoto po smučanju, ki se je kopičila skozi poletje. Sedaj so na vrsti domača smučišča. Pri povratku smo žalostno pogledovali na rjave poljane nad Kranjsko goro. Niti za vlečnico Mojca ni bilo dovolj snega.

Napisal in slikal: Stane Arh