• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Proslava Mednarodnega dneva starejših, 30. 9. 2014

 

V počastitev Mednarodnega dneva starejših smo za vse člane DU Jesenice, ki so starejši od 80 let,  priredili tradicionalno proslavo  in jih pogostili z zakusko. Proslave se je udeležilo skoraj 7o povabljenih jubilantov. Uvodni govor je imela glavna organizatorka Francka Thaler. Prireditev je vodila Albina Seršen.

Najstarejša članica DUJ je Kristina Tarman, ki bo letos dopolnila 105 let. Zaradi bolezni se proslave, žal, ni mogla udeležiti. Med udeleženkami  je bila najstarejša Gašperin Ivanka s svojimi 96 leti, najmlajša pa Sedej Pavla, ki je dopolnila letos 80 let. Osemdesetletnico je praznoval letos tudi Franc Vavpotič, najmlajši moški med jubilanti. Najstarejši moški jubilant je bil Albin Kobentar, ki je dopolnil že 92 let. Pred kratkim je svoj 90 rojstni dan praznovala Milka Kavčič. Vse te smo nagradili z aplavzom in skromnim spominskim darilom.

V kulturnem programu je nekaj znanih pesmi zapel Učiteljski ženski zbor Mavrica Jesenice pod dirigentskim vodstvom Petra Novaka.  Lepo petje je pritegnilo jubilante, da  so zapeli skupaj z njimi. Svoje pesmi so prebrali: Sonja Frelih, Alenka Trampuž, Helena Grzetič in Frančiška Leskovar. Boris Bregant, ki zna na pamet pesem Lepo Vido kar v 12 jezikih, jo je za nas deklamiral v italijanskem, nemškem in ruskem jeziku. Lahko bi jo deklamiral še v drugih jezikih, a smo ga raje povabili, da pove nekaj aktualnih misli ob prazniku dneva starejših v slovenskem jeziku, ki ga razumemo.

Na kratko je orisal aktivnosti DUJ v zadnjem letu in prizadevanja članov društva, da bi bilo upokojencem lepše bivanje na Jesenicah. Projekt Starejši za starejši zasluži vso našo pozornost, saj prostovoljke naredijo veliko veselja vsem, ki jih obiščejo, in marsikateremu pomagajo, da lažje premaguje vsakdanje tegobe in probleme. V svoje poslanstvo prostovoljke vlagajo veliko svojega prostega časa in za to se jim je zahvalil v imenu vseh. DUJ je letos pridobilo tudi status humanitarne organizacije.

Na prisotnega župana, Tomaža Tom Mencingerja, se je obrnil za pomoč s strani občine v našem prizadevanju, da skupaj izboljšamo bivalne pogoje upokojencem tako doma, kot v domovih za starejše.  Mnoga stanovanja niso prilagojena bivanju starejših, predvsem njihovim gibalnim oviram. Ni manjših stanovanj v katere bi se lahko preselili upokojenci iz večjih, ko ostanejo sami brez otrok in ne morejo več plačevati stroškov. Ni urejeno sobivanje upokojencev. Še vrsto problemov bi radi rešili skupaj z občino v dobro upokojencev, katerih število bo z leti še naraslo. Zasnovati bi bilo potrebno trajnejši projekt.

Župan, Tomaž Mencinger, je pozdravil vse prisotne in obljubil, da se bo zavzel za reševanje problemov upokojencev.

Sledila je zakuska in sproščen pogovor med prijatelji. Srečanje se je zaključilo šele okoli 20 ure zvečer.

Napisal in slikal: Stane Arh