• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

219. pohod: Mežakla, 7. 8. 2014

Pohod po Mežakli, od Kočne do Zakopa, naj bi po programu opravili že 31.7. 2014, vendar nam je slabo vreme preprečilo ogled znamenitosti tega dela Mežakle.  Potep po Mežakli smo odpravili teden dni kasneje v res lepem vremenu.

Skupino 32 Vandrovcev je Alpetourjev šofer Mersad izkrcal točno na začetku markirane pohodne poti. Uspešno smo preskočili ovire v obliki podrtega drevja in v zagonu pustili ogled Poljanske Babe za drugič. Po enournem vzponu smo se zbrali pri spomeniku na Obranci, kjer smo obudili spomine na dogodke pred 73 leti.

Po cvetočem pašniku planine Obranca in mimo zvedavih krav smo nadaljevali potep do Snežne jame. Zaradi naše pomankljive opreme smo prepustili odločitev za ogled jame vsakomur osebno. Nihče se ni odločil za ogled, zato smo jo ubrali takoj naprej po nekoliko pomanjkljivo označeni poti. In glej ga zlomka, pohod se je res spremenil v potep. Po zaslugi premajhne pozornosti vodja in ignoriranja osnovnega pravila hoje po označenih poteh, smo se izognili vzponu na Planski vrh, ogledu naravnega mostu ter panoramskemu razgledu s Špice. Zato pa smo po lepi gozdni cesti nadaljevali pot v neznano, dokler se vodja ni odločil za bližnjico, ki nas je spet pripeljala na cesto z oznako “Zakop”. Tako smo po dobrih dveh urah zagledali spominski park Zakop s klopicami, kjer smo se odpočili in podprli za sestop na Jesenice. Za ogled partizanske bolnice in vzpon na Škrbino (Špica) ni bilo interesa, saj je bila preveč vabljiva misel na obljubljeno pijačo pri Jokerju v športnem parku Podmežakla.

Spust z Zakopa po stari oglarski poti ni zahteven, tako da smo ob 13.uri že vsi sodelovali pri analiziranju pohoda. Udeleženci smo bili enotni, da je bil to pohod “v neznano smer” . Vodju smo prisodili oceno zadostno, ker je uspel vse izgubljene pohodnike pripeljati nepoškodovane do cilja.

Vodja se je želel odkupiti za svojo napako, zato je predlagal , da si vse neobiskane znamenitosti ogledamo v soboto v okviru praznovanja KS Podmežkla. Ponudba  ni bila vabljiva, tako smo si neobiskane znamenitosti, vključno s Snežno jamo, ogledali v soboto le 3 Vandrovci in bili vsi navdušeni.

Res škoda, saj premalo poznamo svojo bližnjo okolico.

Napisal in slikal: Janez Komel