• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

57. Družabno srečanje z znanimi ljudmi, 8.9. 2014

Tokratni gostje Albine Seršen so bili člani družine Presterel z Jesenic in Mitja Gasar – poklicni gasilec v Gasilsko-reševalni službi Jesenice.

Družina Presterel  je prava gasilska družina: vsi štirje  so člani Gasilskega društva Jesenice, stanujejo v gasilskem domu na Jesenicah in opravljajo odgovorne funkcije v društvu. Oče Robert je poveljnik gasilske enote in hišnik, mama Anica je gospodar enote in tajnica društva, sin Anže in hči Saša sta prostovoljna gasilca že od mladih nog. Na srečanju je z medklici sodelovala tudi 5-mesečna vnukinja Neža.

Prisotni so z zanimanjem sledili življenjepisu družine. Oče Robert je obrtnik za  vodo-inštalaterska dela. Skupaj s partnerjema za električna in keramičarska dela izvaja adaptacije in novogradnje kopalnic in sanitarij. V prostem času se posveča diatonični harmoniki, hokeju, kolesarjenju in trekingu s svojimi kolegi gasilci.

Mama Anica je vzgojiteljica in pomočnica v vrtcu Jesenice, ob delu pa se še izobražuje.  V društvu vodi evidenco članstva in kroniko dogodkov ter opravlja administrativna dela. V prostem času poje v pevskem zboru in se rekreira. Želi si potovati po svetu.

Sin Anže je zaključil šolanje na srednji strojni šoli v Škofji Loki in svoje znanje izpopolnjuje z delom pri očetu.  V prostem času se posveča strelstvu in je v strelski družini Triglav na Slov. Javorniku dosegel že člansko selekcijo. Omara s kolajnami in pokali se hitro polni.

Hči Saša je bila cvetličarka in vrtnarka, s študijem ob delu je dosegla naziv inženir varstva okolja in komunale. Trenutno je na porodniškem dopustu za hčerko Nežo in upa, da bo našla primerno zaposlitev. V prostem času poje v pevskem zboru Mavrica in cerkvenem pevskem zboru. Ukvarja se tudi z jogo.

Vsi so ponosni, da delujejo v gasilstvu, ki deluje na prostovoljni bazi, pri čemer so največkrat plačilo le iskreni izrazi hvaležnosti. Prav tako so ponosni na medsebojne odnose v družini, ki temeljijo na spoštovanju, odkritosti in sodelovanju pri reševanju eventualnih težav.

V drugem delu je sodeloval Mitja Gasar – poklicni gasilec, ki je zaposlen že 14 let v gasilsko reševalni službi Jesenice. Opisal  je delo te službe in predstavil, kako potekajo v praksi intervencije. V povprečju imajo po 2 intervenciji na dan, pri čemer je še najmanj požarov. Tudi njemu pomeni pohvala in dobra beseda po intervenciji kot največje priznanje za dobro opravljeno delo.

Ob zaključku srečanja se je Olga Prezelj, voditeljica krožka ročnih del v DU Jesenice,  zahvalila gostom  za prijetno srečanje  in predala 74 parov volnenih nogavic, ki so jih članice krožka lastnoročne spletle za poklicne in prostovoljne gasilce, da jih ne bo zeblo v zimskem času oziroma med intervencijami.

Zapisal: Janez Komel                             Slikala: Ivanka Zupančič