• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Meritve zdravstvenih parametrov, 12. 2. 2013

V torek,  5. in .12 februarja 2013, smo v sodelovanju z Društvom diabetikov Jesenice izvedli merjenje  parametrov: KS, RR, holesterol in trigliceride. Za organizacijo in izvedbo meritev je poskrbela Sonja Ravnik.

Meritve smo  5.2.2013 izvedli pri članicah Aktiva žena Plavž, ki gostuje v prostorih OŠ Tone Čufar in ga vodi g.Zinka Šturm. Ker je to dislocirana enota našega Društva in je veliko članic slabše mobilnih, jih člani Sveta DUJ večkrat obiščemo. Ob teh obiskih jih seznanimo z aktivnostmi, ki potekajo na Društvu. Tako je tudi tokrat  Ivanka Zupančič, ki je vodja projekta » Starejši za starejše« na DU Jesenice, predstavila delo tega projekta za minulo leto. Kasneje jih je informirala še o ostalih aktualnih dogajanjih na društvu. Proti koncu druženja smo opravili še 11 meritev KS in RR. Druženje je potekalo v prijetnem vzdušju, saj žene vedno preveva dobra volja in optimizem. Voditeljica  Aktiva žena, Šturm Zinka, se je  še posebej zahvalila za ta način sodelovanja.

Naslednji teden, to je 12.2.2013, smo v Domu Društva upokojencev Jesenice izvedli poleg že naštetih meritev še meritve holesterola in trigliceridov v krvi. Zelo nam je bila dobrodošla pomoč bivše dijakinje Srednje šole Jesenice, smer zdravstveni tehnik, Kostič Tamare, ki nam je že nekajkrat priskočila na pomoč , za kar se ji seveda prisrčno zahvaljujemo.

Res je bil to pustni torek, ki smo ga naključno izbrali, ko smo pripravljali plan za leto 2013. Poleg tega je še močno snežilo in je ravno ta dan zapadlo veliko snega. Vendar se je meritev udeležilo kar lepo število (19) upokojencev. Vsem smo izmerili KS in RR, 18 udeležencev pa še holesterol in 14 trigliceride.

Zaradi velikega zanimanja smo meritve podaljšali na dve uri. Meritve KS in RR so bile brezplačne po zaslugi Društva diabetikov Jesenice.  Meritev holesterola in trigliceridov je bilo potrebno sofinancirati z 1,5 € na opravljeno meritev. Iz podatka, da so se meritev udeležili le trije moški, lahko sklepamo, da žene bolj skrbe za svoje zdravje in delujejo preventivno.  Rezultati preiskav so selektivno preventivnega značaja, kar pomeni, da vse tiste, ki imajo rezultat meritev nad normalnimi vrednostmi, napotimo na posvet k svojemu zdravniku.

S potekom meritev in udeležbo smo bili zadovoljni. Zopet smo dobili potrditev, da so smernice našega dela pravilne in uspešne.

Za soc. zdravstveno komisijo:

Sonja Ravnik