• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Obisk upokojencev iz Šentjakoba in Pliberka, 21.10.2013

V ponedeljek, 21. okt. 2013, so nas obiskali, na povabilo predsednika DU Jesenice  Borisa Breganta,   člani slovenskih društev  upokojencev na avstrijskem Koroškem v Šentjakobu, Pliberku in Celovcu .  Trdnejše vezi so se stkale leta 2012 in želja nas vseh je, da sodelujemo na kulturnem, športnem in družabnem področju. Udeležence,  sta vodila Milica Janežič, predsednica upokojencev iz Šentjakoba in Joško Hudl, predsednik upokojencev iz Pliberka.

Po sprejemu na Čuferjevem trgu smo goste peljali na ogled Tehniškega muzeja na Stari Savi. Sodelavka muzeja, Petra Eržen, je  predstavila pomen muzeja in jih opozorila na zanimivosti iz zgodovine železarstva na Gorenjskem. Prikazala nam je tudi dokumentarni film o življenju in delu medicinske sestre Angele Boškin.

V salonu Dolik smo si ogledali razstavo del kiparja Draga Bartolića. Po razstavi je vodil avtor osebno  in v pogovoru nam je razložil vse, kar nas je zanimalo, o umetnosti oblikovanja lesa.

Po kratkem predahu v gostišču Pajek smo gostom pokazali še prenovljeno športno dvorano Podmežakla. Po naklučju smo prisostvovali  tudi na hokejski tekmi med mladinci društev Jesenic in Bleda.

Zvečer  smo si skupaj ogledali gledališko komedijo  “Čaj za dve”, ki so jo igralci Gledališča Toneta Čufarja Jesenice pripravili kot darilo DU Jesenice. To je bila v celoti že 25. ponovitev in 12. ponovitev na Jesenicah.  Nad predstavo in igro igralcev so bili naši gosti zelo navdušeni. Izrazili so željo, da bi obiskali nekatere predstave, ki bodo na sporedu v času Čufarjevih dnevov v novembru 2013.

V neformalnem pogovoru po predstavi smo se dogovorili za nadaljnje sodelovanje  na kulturnem in na družabnem področju. Želijo si skupnih izletov po Gorenjski.  Povabili so nas na vsakoletno srečanje upokojencev v Pliberku, spominski pohod na Komelja in ogled zgodovinskih spomenikov slovenstva na avstrijskem Koroškem.  Sporočili so nam tudi dobro novico o izboljšanju odnosov z oblastnimi strukturami po političnih spremembah na deželnem nivoju.

V prijetnem vzdušju, čeprav  rahlo utrujeni od zanimivega in bogatega programa obiska,  smo se prisrčno poslovili od vrstnikov iz Šentjakoba in Pliberka.

 Sestavil: Janez Komel