• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. februarja 2023Kanal (106 m) – Marijino Celje (667 m)
  • 13. februarja 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 18. februarja 2023 18:00Pustovanje s plesom v maskah
  • 20. februarja 2023 17:00Marko Mugerli: Elektrojeklarstvo na Jesenicah.
  • 23. februarja 2023Gabrovo (603 m) – Lubnik (1025 m)
  • 3. marca 2023 17:00Zbor članov DU Jesenice
  • 7. marca 2023 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  • 13. marca 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  AEC v1.0.4

41. družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja, 14.1. 2013

Družino Arh z Blejske Dobrave Gorenjci najbolj poznajo po trojčkih: Manci, Jerneju in Roku. Danes so vsi trojčki že odrasli in vsak si je zastavil svojo pot skozi življenje. Mati Zvonka in oče Igor se še dobro spominjata časov, ko sta morala skrbeti za vse tri zahtevne dojenčke in otroke. Ob njihovem rojstvu je bil to medijski dogodek in mnogi so jim pomagali z denarjem, darili in uslugami, tudi železarna, kjer sta bila oba zaposlena. Njihova pomoč je bila potrebna in zelo dobrodošla. Hvaležni so vsem, ki so jim pomagali.  Ko je zamrla odmevnost dogodka je ugasnila tudi pomoč. Le redki posamezniki  so  se zavedali, da so trojčki težko breme za družino in so pomagali tudi v kasnejših letih. Delo z dojenčki so morali dobro organizirati, da so jih nahranili, skopali, previli in oprali.  Imeli so občutek, kot da so eno manjše podjetje.  Brez pomoči sorodnikov, predvsem Zvonkine tašče, dela sama ne bi zmogla.

O sebi pravijo, da so vesela družina. Radi se zabavajo, smejijo, igrajo na inštrumente, pojejo in tudi plešejo.  Jernej odlično obvlada harmoniko, kar je dokazal z igranjem na srečanju. Že kot otrok si je želel igrati harmoniko, a priložnost je dobil šele v času pubertete.  Večkrat je vadil že v zgodnjih jutranjih urah, ko so še vsi spali.  Manca bi ga takrat utopila v žlici vode.  Danes ga rada posluša. Še posebej si ga želi poslušati Rok, zato je pogosto doma veselo. Tudi mama Zvonka igra harmoniko. So športna družina. Mati Zvonka je  kot Gorjanka v svoji mladosti trenirala tek na smučeh in je bila  jugoslovanska reprezentantka. Tek je trenirala tudi mlajše smučarje.  Z rojstvom trojčkov je  morala svojo športno dejavnost opustiti.  Jernej in Manca sta trenirala alpsko smučanje. Jernej je redno in intenzivno treniral za uspehe, Manci pa se velikokrat ni dalo, a je smučala bolje,  ker je bila naraven talent. S športom se  vsi sedaj ukvarjajo le še rekreacijsko.

Očeta Igorja poznajo domačini kot družbeno aktivnega človeka. S svojo aktivnostjo želi izboljšati življenje svojim sovaščanom. Pogosto naleti pri uresničevanju svojih ciljev na finančne ovire. Prav zaradi njih je realizacija počasnejša kot si želijo Dobravčani. Kot predsednik KS Blejska Dobrava si že  nekaj časa prizadeva s sokrajani pridobiti projekt za novo obvoznico.  Kulturna dvorana služi svojemu namenu. Na predstavah in prireditvah je udeležba zadovoljiva, a ne bi imel nič proti, če bi bilo v njej še več dejavnosti. Imajo podružnično šolo in ob njej vrtec, kar je koristno za starše in v veselje otrokom. Pred novim letom, 26. decembra, se vsi krajani srečajo na tradicionalnem družabnem dogodku Blagoslov konj. Dogodek privabi tudi okoliške prebivalce.

Igor deluje tudi na občinski ravni. Je občinski svetnik in tudi poveljnik Civilne zaščite. Zelo rad dela s prostovoljci, ker so zavzeti za delo in so pripravljeni žrtvovati svoj čas za skupne cilje.

Jerneja spoznavajo Jeseničani kot dobrega zdravnika. V Jeseniški bolnici specializira za kirurga. Samostojno že opravlja manj zahtevne operacije.  Da bo zdravnik, se je odločil kot otrok.  Vseskozi je pridno študiral in si pridobival novo znanje. Po izkušnje je odšel celo v daljno deželo Madagaskar. O svojih izkušnjah je imel že nekaj predavanj. Zapis predavanja v Domu DUJ si lahko preberete tudi na naši spletni strani: http://duj.si/2012/uncaterozied/madagaskar-predavanje-14-6-2012 . Predavanje lahko pridete tudi poslušat v soboto, 19.1. 2013, ob 19. uri v jeseniškem župnišču.

Manco boste lahko srečali na šoli, kjer poučuje biologijo.  Rada dela z učenci in ve, da se je pravilno odločila za poklic.

Naj vam na koncu izdam še življenjski moto družine Arh: človek mora veliko znati, veliko obvladati, zato si mora vseskozi prizadevati, da osvoji čimveč znanja.

Napisal in slikal: Stane Arh