• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 26. junija 2022Letovanje v Pagu, otok Pag, Hrvaška
  • 1. julija 2022 9:00Jesenice-z vakom ? -Jesenice
  • 5. julija 2022 9:00Jesenice, Belopeška jezera, Jesenice
  • 8. julija 2022 9:00Jesenice-Pokljuka-Bohinjska Bela-Jesenice
  • 12. julija 2022 9:00Jesenice, Duplje, Jesenice
  • 15. julija 2022 9:00Jesenice-Vrata-Jesenice
  • 19. julija 2022 9:00Jesenice, Planica, Jesenice
  • 22. julija 2022 9:00Jesenice-Podljubelj-Jesenice
  AEC v1.0.4

196. pohod: Bistrica v Rožu (960 m) – Mačenski vrh (1691 m), 5.9. 2013

Vsak dan si ogledujemo Karavanke z Jesenic, to je z južne strani. Le kakšne so Karavanke s koroške, to je severne strani? Pojdimo si jih ogledat!

Zjutraj smo se odpeljali z manjšim avtobusom na Koroško, mimo Bistrice v Rožu (Feistritz im Rosental) skozi  Medvedji dol proti Rutam (Barental) . Le manjši avtobus zmore ozko pot skozi Medvedji dol. Od Stohuette dalje smo pešačili mimo vasice Gorenčica, ki ima  kmetijo Pri Plavcu, obnovljeno osnovno šolo – muzej, ki je delovala še pred nekako 50 leti, farovž in cerkvico. Ob cerkvici je en sam grob in to za avstrijskega politika in koroškega deželnega glavarja Jorg Heiderja. Heider je bil veleposestnik gozdov okoli Ovčjega vrha in Medvedjega dola.

Skozi gozd smo se prebijali proti vrhu. Lepa in prijetna pot. Le pred vrhom pokaže zobe s svojo strmino, tako da je pobrala še zadnje moči netreniranim pohodnikom. Trma zmaga in vsi pohodniki Vandrovci smo se povzpeli na vrh. Pogled proti jugu je odkrival nam znane vrhove Karavank: Svačico, Stol, Vajnež, Medvedjak, Veliki vrh Struške. Naprej proti zahodu so se vrstili: Sedlo Kočna, Suha, Golica, Hruški vrh, Baba. Nad vsemi pa se je bohotila Kepa, ki se je sramežljivo ovijala v meglo. Daleč v daljavi smo videli tudi visoki Veliki Klek (Grossglockner). Pogled na Dravsko dolino je skrivala  meglena zavesa, kot da so jo Avstrijci skrili našim očem, ker nismo plačali za razgled.

Navzdol po grebenu je šlo lažje in hitreje. Nekajkrat se nam je skozi meglo prikazala celo Dravska dolina v okolici Bistrice. Vso pot pa smo občudovali prepadne stene Stola, ki so se iztekale v Medvedji dol.

Prijetno je bilo sedeti v avtobusu in opazovati urejenost hiš in celotne pokrajine. Hitro smo prišli skozi predor Karavanke in zagledali dolgo vrsto čakajočih avtomobilov na naši strani. Revčki. Dobro, da smo vozili v nasprotno smer. Obvezna analiza je bila na Hrušici. Prenos košarkarske tekme Hrvaška –  Gruzija na TV nas je spomnil, da Slovenci igramo zvečer proti Špancem. Morda pa bomo le zmagali.

Opravili smo pohod v nam neznane kraje. Hvala Janez za odlično idejo in izvedbo.

Napisal: Stane Arh    Slikal: Ivanka Zupančič in Stane Arh