• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 24. maja 2024 17:00OKROGLA MIZA: O pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja
  • 27. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 3. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
  • 10. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 12. junija 2024 14:30Digitalni tečaj s Simbiozo
  • 17. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
  AEC v1.0.4

49. družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja, 11.11. 2013

Povabilu voditeljice Albine Seršen so se odzvali slikarji, člani kluba Dolik: Stanka Urbas, Marjeta Žohar, Draga Soklič, Ljubo Soklič, Zvone Ivanović, Marko Rolc (predsednik Dolika). Klub Dolik  je ena izmed treh sekcij Kulturnega društva Svoboda Tone Čufar Jesenice. Vanj je včlanjenih približno 30 članov: slikarjev, kiparjev in drugih likovnih delavcev. Skupinsko razstavo bodo odprli v petek, 6. decembra. To bo že 1038 razstava od ustanovitve Dolika. Pobudnik ustanovitve je bil Jože Varl, ki je bil tudi  dolgoletni predsednik Dolika.

Dolik ima trenutno finančne težave, ker so stroški večji od prihodkov. Posledica so zaprti radiatorji v prostorih Dolika. Da pridobijo nekaj denarja za nujne stroške so se odločili, da vsak član podari tri svoja dela za srečolov, ki ga bodo izvedli ob otvoritvi skupinske razstave v decembru. Obiskovalci bodo za majhen denar lahko zadeli čudovito likovno delo.

Na leto priredijo 12 razstav: likovna in ročna dela. Program razstav sprejmejo za leto naprej na podlagi razpisa. Izbor med prijavljenimi naredi posebna komisija. Razstavo postavi avtor sam. Vsako  razstavo oceni kritik.

Stanka Urbas se trudi, da so urejene vse nujne zadeve, ki se tičejo delovanje Dolika.

Marko Rolc je v začetku slikal akvarele. Akvareli so osnova in tudi najtežja slikarska tehnika. Oljne slike lahko popravljaš, akvarele samo enkrat.

Marjeta Žohar slika že od malega. Najraje slika rože. Slika z akrilnimi barvami.

Zvone Ivanovič ni nikoli zadovoljen s sliko. Vedno jo popravlja. Hči je odličen kritik za njegovo ustvarjanje. Iz potreb je začel okvirjati slike in sedaj okvirja tudi za druge. Pravilno izbrani okvir sliko obogati. Vsak slikar naj bi sliko tudi okviril, da bi pravilno zaživela. A ker so okvirji dragi, jih prodajajo pogosto brez okvirja.

Draga Soklič porabi ves prosti čas za slikanje. In to že 35 let. Njen učitelj risanja, Pavle Pirih, je že v osnovni šoli pošiljal njene slike na razna tekmovanja. Rada slika gore. Slika olja in akvarele. Prisotnim je pokazala nekaj svojih slik.

Ljubo Soklič se po pridnosti ne more primerjati z ženo, čeprav tudi on izkoristi vsak prosti čas za slikanje. Edino slikar pozna pravo vrednost svoje slike. Slike ne moreš nikoli vrednotiti po porabljenem materialu in po porabljenem času.

Za kulturni program so poskrbeli pevci Mladinskega pevskega zbora OŠ Prežihov Voranc pod vodstvom zborovodkinje  Metke Magdič.

Napisal in slikal: Stane Arh