• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. oktobra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. oktobra 2023 17:00Telovadba za starejše – zdravstveno predavanje.
  • 11. novembra 2023Martinovanje na Krasu
  • 13. novembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 20. novembra 2023 17:00Marko Rolc: Radovedni Slovenec v tujem svetu.
  • 8. decembra 2023 17:00Letni koncert Moškega pevskega zbora DUJ
  • 11. decembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. decembra 2023Varaždin
  AEC v1.0.4

Turnir v Križemkražem, 14.4. 2012

V soboto, 14. 4. 2012, se je v Gostilni pri Jurču na Blejski Dobravi odvijal četrti letošnji turnir v sestavljanju besed na igralno ploščo, Križemkražem. Zbralo se je rekordno število tekmovalcev in gledalcev iz vse Slovenije. Po kratkih pripravah in vpisu tridesetih tekmovalcev v računalniški sistem, postavitvi igralnih plošč na mize, so sodniki določili z računalniško izbiro petnajst dvojic za prvo kolo.

Glasovi in debate v večjem prostoru v Gostilni pri Jurču so potihnili. Občasno se je  slišala samo prošnja: »Sodnik, prosim miza številka  . «, ali preglasno izrečena pripomba razočaranega igralca: »kje za vraga dobim take črke«.

Besede so polnile prazna polja igralnih plošč skozi vseh sedem partij, ki jih mora igralec odigrati preko dneva. V eni partiji mora vsak igralec sestaviti deset besed v tridesetih minut, tako da partija traja eno uro. Čas igranja se meri s šahovsko uro. Med posameznimi partijami je približno deset minut odmora, da se vpišejo rezultati odigranega kola, preberejo besede, katere sta morala sodnika preverjati po računalniku in kupom leksikonov, slovarjev in  drugih v naprej določenih virih. Morda ostane kakšna minutka, da se priveže še duša s kavico. . . Aha, še to: Zadnjič me je v domu DU Jesenice vprašala kolegica, če to igro igrajo samo moški? Ne! V soboto je bilo od tridesetih moških, sedem tekmovalk nežnejšega spola, ki so se enakovredno pomerile tudi z » močnejšim« spolom.

Tekmovanje je trajalo do pol sedmih zvečer. Sodnika sta še enkrat preverila rezultate,  jih natisnila in jih po uvrstitvah od zadnjega proti prvem prebrala in natisnjene rezultate predala udeležencem. Zadnji trije prebrani so bili najboljši: 3. Mesto Peter Trkman, 2. Mesto Marjan Mrvar in 1. mesto Peter Skrbiš.

Predstavniki gostiteljev iz DU Jesenice,  v postavi Miloš Nikolić, Leopold Ravnihar in Cveto Erman, so se uvrstili v drugo polovico trideseterice, kar je odličen rezultat, glede na dejstvo, da smo z igro začeli v DU Jesenice šele pred dobrim mesecem dni.

Zanimivi sta obe izjavi novincev, Miloša in Poldija, da je tekmovanje potrebno doživet. Tekmovanje je predvsem prijetno druženje, uvrstitev proti vrhu tabele prinesejo izkušnje, število odigranih partij, pa tudi sreča pri vlečenju črk iz vrečke.

Ob razglasitvi rezultatov so si igralci izžrebali praktične nagrade naših sponzorjev, ki so pomagali pri organizaciji turnirja. Naj omenim, da stroške prihoda in prehrane krijejo tekmovalci sami.

Morda še en utrinek. Zjutraj, ob prihodu, mi je Jože Pauman – Pepo iz Maribora, dejal: » Pa poslušaj Cveto, ko si že vse to dobro organiziral, kje imaš pa pleh muziko«. Zvečer je dobil CD plošček s posnetki Pihalnega orkestra Jesenice Kr. Gora. Prihodnjič bomo povabili godbo, da odšpilajo igralcem po svojem izboru.

Ob tej priliki bi se zahvalil za pomoč in podporo pri izvedbi turnirja: predsedniku DU Jesenice Borisu Bregantu, Občini Jesenice in ga. Boženi Ronner, Pihalnemu orkestru Jesenice-Kranjska Gora, osebju Gostilne pri Jurču,  Delavski Hranilnici d.d. Jesenice in Banki Volksbank d.d.

Vabim vse bodoče igralce, da se nam pridružijo v igri križemkražem v sredah ob 17h v prostorih DUJ-a, oziroma sledijo obvestilom na tej spletni strani.

Napisal: Cveto Erman          Foto: Jože Pauman – Pepo