• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 26. junija 2022Letovanje v Pagu, otok Pag, Hrvaška
  • 28. junija 2022 9:00Jesenice, Podnart, Jesenice
  • 1. julija 2022 9:00Jesenice-z vakom ? -Jesenice
  • 5. julija 2022 9:00Jesenice, Belopeška jezera, Jesenice
  • 8. julija 2022 9:00Jesenice-Pokljuka-Bohinjska Bela-Jesenice
  • 12. julija 2022 9:00Jesenice, Duplje, Jesenice
  • 15. julija 2022 9:00Jesenice-Vrata-Jesenice
  • 19. julija 2022 9:00Jesenice, Planica, Jesenice
  AEC v1.0.4

Srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja, 13.2.2012

Voditeljica srečanj, Albina Seršen, je povabila v Dom Društva upokojencev Jesenice znanega jeseniškega pesnika, pisatelja, dramatika in slikarja Valentina Cundriča, častnega občana Jesenic. Pesnik je pripeljal s seboj del družine: ženo Magdaleno Cundrič, hčer Moniko Štojs, vnuka Tadeja Štojs in brata Janeza Cundriča.

Družabno srečanje se je začelo s proslavo Kulturnega praznika. Moški pevski zbor DU Jesenice pod dirigentskim vodstvom  Mire Mesarič je ubrano zapel nekaj Prešernovih in narodnih pesmi. Pesnica Darja Jakopič nas je navdušila z branjem svojih in Prešernovih pesmi. Henrik Lužnik je izbral in nam recitiral manj znana Prešernova dela. Na koncu nas je predsednik Boris Bregant opozoril v svojem govoru, da kultura ni samo umetniško ustvarjanje, kulturo moramo gojiti vsi in vsak trenutek v naših medsebojnih stikih in odnosih, pri vseh naših aktivnostih. Svoj govor je zaključil v duhu srečanja, z rimami.

Pesnik Valentin Cundrič praznuje svoj god in rojstni dan prav na Valentinovo, to je 14. februarja. Iskrene čestitke k osebnemu prazniku in še veliko zdravih in ustvarjalnih let mu želimo vsi.

Tine, kot mu pravijo prijatelji, se je rodil v vasi Poljšica pri Gorjah v bližini Blejskega jezera. V družini je bilo šest otrok, štirje fantje in dve dekleti. Tine je bil predzadnji otrok v družini, Janez pa najmlajši. Cundriče so  preselili v Poljšico iz Tirolskega daljnega leta 1589 kot nadomestilo za izgnane protestante. Naselili so se na pogorišču in priimek  Cundrič naj bi v nemščini pomenil pogorišče.

Svojo prvo pesem je Valentin spesnil na pamet kot otrok. Še danes jo zna na pamet, a zapisal je ni nikoli. Svoji prvi pesniški zbirki Krotko jutro in Pojoči grm je izdal, ko mu je bilo 23 let. Sledile so nove in nove pesniške in prozne zbirke, večina v samozaložbi. Nabralo se je okoli 150 naslovov knjig in velja pri nas za avtorja z največjim pesniškim opusom v zadnjih desetletjih. Leta 1968 je začel s sonetnim ciklusom. Napisal je kar osem pesniških zbirk soneti sonetov, ali sonetni venec sonetnih vencev. V svetu je to izjemna posebnost, zaradi katere so ga uvrstili celo v angleško enciklopedijo.

Z literarnim delom se pri nas ne da preživeti. Poučeval je jeseniško mladež  in aktivno deloval na področju kulture. Za svoje delo je bil v letu 2011 imenovan za častnega občana Jesenic. Imenovanje je bilo zanj preporod: začel se je tudi počutiti kot pravi Jeseničan. Ker sta med poslušalci na srečanju bila še dva častna občana Jesenic: Boris Janez Bregant (2007) in Stanka Geršak (2010), so stopili skupaj za spominsko sliko.

Valentin Cundrič je srečen. Vse življenje je bil srečen.  Še vedno piše, čeprav ima težave z vidom. Piše s flumastrom in tiska, ker drugače ne bi mogel prebrati za seboj. Stanovska kolegica Albina je povedala, da je lepo pisal in da je bil edini učitelj na šoli, ki je otroke učil tudi lepopisja. Zakaj pesnik piše? Literati ustvarjajo za sebe. Vsaka pesem nastane iz ostanka prejšnje pesmi. Nikoli pesnik ne more povedati vsega tako, kot čuti. Zato mora začeti novo pesem.

Poleg literature ga od mladih nog osrečuje tudi slikarstvo. Naslikal je že kar nekaj slik. Raziskuje etimologijo besed. Išče tudi  povezavo med dogodki v preteklosti in sedanjimi. Njegovo zanimanje je široko in znanje je obsežno.

Srečen je med domačimi. Ob družinskih srečanjih se dobijo vsi pri hčeri Moniki doma, žena, obe hčeri in štirje vnuki. Pridruži se jim tudi moževa družina Štojs.

Literarno ustvarjajo tudi žena Magdalena in vnuka Tadej in Jure. Magdalena piše romane in skrbi za urejanje in izdajo knjig družine Cundrič. Hčerki sta se odločili za študij ekonomije. Literaturo samo prebirata. Monika se spominja, da so morali doma govoriti pravilno slovenščino. Če je prosila za dva ocvrta jajca, je za kazen dobila samo enega. Tudi vnuka Tadej in Jure sta izdala že svoje knjige. Tadej priznava, da je nanju vplival dedek. Tako dedi kot babica sta poudarila, da je za otroka odločilno mentorsko delo: otroku je potrebno pomagati, da pove ustvarjalno, da osvoji znanje. Boljše je napisati 100 slabih pesmi, kot zatajiti svoj talent v sebi. Življenje nam nič ne daje, od življenja je potrebno vzeti.

Na provokativno vprašanje voditeljice, če sta člana DU Jesenice, sta oba odgovorila: “Že dolgo načrtujeva, da se včlaniva, a kot vsem upokojencem, nama zmanjkuje časa. V kratkem se oglasiva in se včlaniva.”

Več o obsežnem delu Valentina Cundriča si oglejte na spletnih straneh: http://valentin-cundric.s5.net/ in  http://sl.wikipedia.org/wiki/Valentin_Cundri%C4%8D

ali poslušajte http://tvslo.si/#ava2.127333909;;

Napisal: Stane Arh                Foto: Stane Arh