• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Pravila pohodnikov

PRAVILA ZA POHODNO SKUPINO »VANDROVCI«

 

  1.   Pohodna skupina  »Vandrovci« deluje v okviru Sekcije za pohodništvo pri DU Jesenice.

 

  1.  Skupino »Vandrovci«  sestavljajo občudovalci narave in ljubitelji pohodništva, ki so radi v dobri družbi. Med ostalimi odličnimi lastnostmi, ki jih imajo, obvladajo hojo tako dobro, da v skupini opravijo pohod po planinskih poti v trajanju do 5 ur, seveda z vmesnimi postanki, in premagajo do 800 m višinske razlike na celotni poti.  Osnovni vrednoti pohodnikov sta tovarištvo in kavalirstvo.

 

  1. V pohodno skupino se lahko vključi kdorkoli, ki ima zgoraj navedene lastnosti in je pripravljen spoštovati pravila pohodne skupine. Članstvo v DU Jesenice ni obvezno, je pa zaželjeno.

 

  1. Skupina izvaja pohode po sprejetem letnem programu pohodov, ki je sestavni del programa aktivnosti DU Jesenice. Predlog letnega programa z zanimivimi pohodi pripravlja vodja pohodne skupine skupaj z zainteresiranimi člani. Program sprejme upravni odbor DU Jesenice na predlog vodje pohodne sekcije.

 

  1. Na samem pohodu se vsi stroški pohoda razdelijo enako med udeležence. Denar vestno pobere blagajnik ali blagajničarka skupaj s pomočnikom in to že pred zaključkom pohoda.  Za družabni del pohoda vsak udeleženec prispeva dogovorjeni denarni znesek (družabni prispevek po                1 €/pohod in 15 €/za rojstni dan v tekočem mesecu) in zvrhano mero dobre volje.

 

  1. Za organizacijo in izvedbo pohoda skrbijo vodja, njegov pomočnik, blagajnik in določeni  prostovoljci. Vodjo pohodne skupine »Vandrovci« in njegovega pomočnika imenuje vodja sekcije za pohodništvo.

 

  1. Pohoda se vsak udeleži na lastno odgovornost. Vedno skrbimo za lastno varnost in za varnost drugih.  Organizirano imamo skupinsko nezgodno zavarovanje pri DU Jesenice za vse, ki se odločijo za takšno obliko zavarovanja. Koristno je, da so udeleženci pohoda kakorkoli nezgodno zavarovani, ker nesreča ne počiva.

 

  1. V primeru nezgode nudijo ponesrečencu prvo pomoč udeleženci pohoda z medicinsko izobrazbo oziroma z izkušnjami v nudenju prve pomoči.  Za nujno pomoč se kliče 112.

 

  1. Za pohode, ki so vezani na avtobusni prevoz, se pohodniki pravočasno prijavijo vodji skupine in to ali po elektronski pošti ali po telefonu do zasedbe mest v avtobusu.  Avtobus pobira udeležence na dogovorjenih avtobusnih postajališčih.

Po prijavi je možna odpoved udeležbe na pohodu le iz upravičenih razlogov (bolezen, varstvo, ipd.). Odpoved sporočite vodji pohodne skupine vsaj en dan pred pohodom. Prijavljenim pohodnikom, ki neupravičeno izostanejo, se zaračunajo stroški prevoza.

 

  1. Za pohode, ki so vezani na lastni prevoz, predhodne prijave niso potrebne. Udeleženci se zberejo na dogovorjenem zbornem mestu. Običajno je to parkirišče za Gledališčem Tone Čufar.

 

  1. Pohodnik mora biti na pohodu ustrezno opremljen. Opremo mora prilagoditi zahtevnosti pohoda, vremenskim razmeram in napovedim.  S seboj mora imeti hrano in pijačo, ker so lahko planinske koče zaprte ali  jih na poti sploh ni.

 

  1. Cilj in traso pohoda določi vodja pohoda in so jo pohodniki dolžni upoštevati. Hitrost pohoda se prilagodi najpočasnejšim v skupini, zato so organizirani občasni postanki, da se skupina zbere. Vsako oddaljevanje posameznika iz skupine je treba javiti vodji pohoda.

 

Pravila pripravil: Janez Komel

Uredil in oblikoval: Stane Arh