• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Madagaskar, predavanje, 14.6. 2012

Madagaskar pomeni zeleni otok. To ni več, ker zaradi intenzivnega krčenja tropskih gozdov postaja vse bolj gol, rdeč. Njegova površina je približno enaka površini Francije oziroma 60 krat večja od Slovenije. Na njem živi okoli 20 milijonov prebivalcev. Osrednja planota otoka je hladna, saj leži okoli 1400 m nad morjem. Najvišja gora otoka je visoka skoraj 3000 m. Tako je začel svoje predavanje mladi zdravnik Jernej Arh, dr. med.. Od julija do septembra 2011 je v vasi Matanga kot član slovenske humanitarne medicinske odprave brezplačno zdravil domačine. V ekipi z njim so bili še:  Eva Omejc, dr.dent.med.; Tjaša Steblovnik, dr.med.; Ana Šubic, dr.med.; Miha Gašperin, dr.med.; g.Marko Petrović. Denar za bivanje, hrano, prevoz in zdravila so zbrali sami preko donacij, prostovoljnih prispevkov, koncerta, voščilnic in majic.

Prvih 14 dni so preživeli v misijonskem naselju znanega  slovenskega misijonarja Pedra Opeke. S svojim delom za reveže in uspehi, ki jih ima, je vse očaral. Njegove maše vključujejo petje in plese, ki se jih udeležujejo vsi prisotni. Nedeljske maše trajajo po nekaj ur in človeka pritegnejo k sodelovanju. Udeležujej se jih okoli 8 000 ljudi, zato se odvijajo v šolski telovadnici.

Gospodarski položaj Madagaskarja se slabša vse od časov, ko so ga zapustili Francozi. Zdravstvo je v popolnem razsulu. Zdravnikov primanjkuje. Država krije stroške zdravljenja samo za gobavost, steklino in tuberkolozo. Za hrano in zdravila v bolnici morajo poskrbeti sorodniki bolnika, zato se bližnji sorodniki v času bolezni pogosto kar preselijo v bližino bolnice. Za nujno zdravilo npr. inekcijo, bolnišnični zdravnik napiše recept in sorodniki morajo priskrbeti vse od inekcijske igle do zdravila. Če uspejo pravočasno priskrbeti vse zahtevano, bo bolnik dobil inekcijo, drugače bolnik pač umre. Sterilnosti ni, tudi pri inekcijah ne. Slike rentgenskih aparatov so slabe in komaj uporabne. Imajo zdravstvene izkaznice, ki pa so pogosto zmečkane,umazane in tudi pokakane od otrok, ker jih nosijo za pasom. Vrači imajo še vedno veliko moč nad ljudmi, tudi pri »zdravljenju«.

Za domačine so mednarodne zdravstvene ekipe zelo dobrodošle, saj je pri njih zdravljenje zastonj. Po uspešnem zdravljenju se jim radi zahvalijo za zdravje s kako kuro ali drugo živaljo. Glas o tem, da Slovenska medicinska ekipa puli zobe brez bolečin (inekcijo) se je tako hitro razširil po okolici, da se je naslednje jutro  vila pred »ambulanto« dolga vrsta novih pacientov. Ker izpuljeni zob ruši simetrijo, so zahtevali, da zobozdravnica izpuli tudi zdrav zob na nasprotni strani. Seveda jim želje ni uslišala.

Domačini so bili zelo navdušeni nad očali, ki jih je ekipa zbrala v Sloveniji in jih delila na Madagaskarju po »potrebi«.  Marsikomu so pomagali do boljšega vida z očali, predvsem pri branju. Zaradi močnega sonca in ultravijoličnega sevanja pogosto obolijo na očesu za sivo mreno. Očala so bila nekaterim predvsem v okras, nekaj posebnega, in so si jih prizadevali dobiti, čeprav jih niso potrebovali.

Domačini veliko igrajo in plešejo. Instrumente si izdelujejo sami. Jedo predvsem riž, trikrat na dan. Meso je le malokrat na jedilniku. Jedo celo netopirje. Veliko imajo raznega sadja. Trgovino vodijo Kitajci in Pakistanci, tako odkup kot prodajo. Veliko prodajajo kitajskih izdelkov.

Trimesečna iskušnja je bila odlična šola za intervencijsko medicino. Veliko so vsi pridobili praktičnih iskušenj, še več pa življenskih iskušenj. Če bo prilika, se bo Jernej še vključil v katero izmed mednarodnih zdravstvnih humanitarnih odprav.

Več o humanitarni odpravi si lahko preberete na spletni strani: http://madagaskar.jam.si/

Napisal: Stane Arh       Foto: Jernej Arh, Stane Arh