• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Fužinske in Bohinjske planine, predavanje 6.2.2012

Fužinske, Pokljuške in Bohinjske planine so raztresene v gorah okoli Bohinjskega jezera. Le malokatera planina je še »živa«, da se na njej pasejo krave ali ovce, da se na njej prideluje sir in kislo mleko. Molče propadajo planšarske koče daleč od mestnega vrveža in vse manj pripovedujejo o še nedavni živahni stoletni preteklosti, ko so majerji in majerice skrbele za živali, nabirali gozdne sadeže in se veselili svojega mladostnega življenja. V zadnjih letih odkrivajo planšarije premožnejši mestni vikendaši, ki prihajajo nabirat novih moči v prenovljene stanove in staje.  Planine dobivajo novo, urejeno podobo. Užitek je videti prenovljeno kočo, ki  je ohranila prvotni stil gradnje.

Predavatelj Pavle Smolej nam je z besedo in s tristo slikami prikazal planine tako slikovito, da smo jih vzljubili. Morali se bomo sprehoditi sami po njih. Slike so premalo. Pa veste, koliko je vseh planin v gorah okoli Bohinjskega jezera? Jaz jih bom povzel po Pavletu (z nekaj dopolnitvami) in jih bom samo naštel. Vi sami si jih preštejte.

Fužinske planine (k.s. Stara Fužina): planina v dolini Voje, planina Spodnja Grintovica, planina Zgornja Grintovica, planina Hebed, planina Krstenica, planina Blato (velika planina z lepo obnovljenimi stanovi za vikende), planina pri  Jezeru, planina v Lazu (ena najstarejših in najlepših), planina Vogar, planina Vodični vrh, planina Viševnik, planina Ovčarija, planina Dedno polje, planina Jezerce, planina Pod Mišelj vrhom, planina Velo polje, planina Malo polje, planina Tosc, planina Trstje.

Bohinjske planine: (k.s. Bohinjska Bistrica):  planina Lopučnica (nekoč so tu ogljarili), planina Razor, planina Na Kalu, planina Na Kraju,  planina za Migovcem, planina Govnač (ostanki vojaških zgradb),  planina Zadnji Vogel,  planina Prvi Vogel,  planina Zagradec,  planina Storeča raven,  planina Suha,  planina Bareča dolina,  planina Poljana,  planina Osredki, planina za Liscem (Oražnova koča, prva planinska koča na ozemlju Slovenije), planina za Črno goro (drenaža vode, da ne zaliva tunel pod Črno Prstjo), planina za Malim vrhom,  planina za Šavnikom,  planina Strme, planina Vresje, Bitenjska planina, Ribčeva planina, planina Lajnar, Soriška planina, planina Pečana.

Pokljuške planine: (k.s. Srednja vas) planina Uskovnica, planina Praprotnica, planina Konjščica, planina Rudno polje, planina Krasca,  planina Jelje, planina Konjska dolina, planina Javornica, planina Četeže, planina na Šehu, planina Zajamniki (med najbolj znanimi in lepimi).

(k.s. Koprivnik): planina Mokrovec, planina Zgornji in Spodnji Goreljek (ima šotno barje), planina Ravne,

(k.s. Bohinjska Bela): Grajska planina, Rečiška planina, planina Berjanica, Belska planina, planina Kranjska Dolina, planina za Jamo, Zotlarjeva planina.

(k.s. Gorje): planina Javornik, planina Kranjska dolina, planina  Velika raven, planina Lipanca (v bližini kopali bobovec),  planina Klek, Frčkova planina, planina Meja dolina, Novakov rovt, Spodnji pokljuški rovti, Zgornji pokljuški rovti, Kamnikov rovt

O planšarstvu na kratko: http://www.bohinj.si/si/Plansarstvo

Sprehod po fužinskih planinah: http://www.skoberne.si/2008/bohinjpl08/

Napisal: Stane Arh        Foto: Pavle Smolej