• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. februarja 2023Kanal (106 m) – Marijino Celje (667 m)
  • 13. februarja 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 18. februarja 2023 18:00Pustovanje s plesom v maskah
  • 20. februarja 2023 17:00Marko Mugerli: Elektrojeklarstvo na Jesenicah.
  • 23. februarja 2023Gabrovo (603 m) – Lubnik (1025 m)
  • 3. marca 2023 17:00Zbor članov DU Jesenice
  • 7. marca 2023 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  • 13. marca 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  AEC v1.0.4

Španov vrh – Pristava, 22.12.2011

 

Na zadnjem pohodu letošnjega leta smo spoznavali lepote domačega kraja. Odeta s tanko belo preprogo in obsijana s sončnimi žarki nas jevabila  narava v svoja skrivna nedrja. Na vsej poti, od Planine pod Golico, preko Črnega in Španovega vrha do Pristave, smo ugotavljali, da slabo poznamo naše najbližje hribe. Dokaz je že to, da sta se kar dve skupini izgubili na domačem terenu. Še dobro, da je vodja Janez odlično poznal teren in je lahko do obeh skupin tekel po najkrajši poti in jih usmeril na pravo pot.  Večkrat bo potrebno nabirati gobe. To je zelo dobra vaja za pridobivanje orientacije in spoznavanja neznanega terena.

Ko so zadnji pohodniki  v skupini prišli do avtobusa, je več kot polovica pohodnikov še manjkala. Komelov Janez vse ve in jih je šel iskat v Dom na Pristavi. Dolgo ga ni bilo nazaj, zato so poslali v Dom še pomočnika Staneta v upanju, da se ne bo dal podkupiti. Marina mu je dala s seboj še odlično medico. Pred Domom je odprl steklenico. Razširil se je omamni vonj alkohola. Pohodniki so prišli drug za drugim iz Doma in v upanju na pijačo sledili vonju vse do avtobusa. Upanje je bilo prazno. Stane ni nikomur dal niti kapljice. Gorenjski skopuh.

Letošnje pohodništvo smo zaključili pri Kašarju v Žirovnici. Kulturnemu programu je sledil pregled pohodniških zmag.

Trenutno je registriranih 68 pohodnikov, ki so se v tem letu vsaj enkrat udeležili pohoda. Program je obsegal 27 pohodov, opravljenih pa je bilo 28 s povprečno udeležbo 28 pohodnikov (od 10 do 45) na pohod. Vsi pohodi so se zaključili brez resnih poškodb.  Dogodili so se le manjši incidenti: Ivanka si je zvila prst po padcu na izhodu iz gostilne Pr` Hostarju na Lancovem,  Veronika je po padcu v blato s Škabrijela pokazala svoj nov make-up. Na Kojci sta Ana in Sonja  morali pokazali vse svoje akrobatske spretnosti , da sta jo odnesli le s praskami, modricami in zlomljenimi palicami. Na Slavniku smo zaman trkali na zaprta vrata Tumove koče. Mitja je na pohodu na Špik Hude police pomotoma osvojil Montaž, na poti na Goli vrh je odkril novo pot, ki vodi na vrh iz Avstrijske strani.  Z namenom, da se izognemo tudi tem manjšim incidentom, je predsednik Janez osnoval nekaj novih pravil, ki so še v razpravi.

Na pohodih smo se počutili odlično, kar gre zahvala vsem organizatorjem in vsem udeležencem, ki so s svojo prisotnostjo in dobro voljo poskrbeli za trenutke zadovoljstva in radosti v stiku z naravo. Na koncu je Boris Bregant, predsednik DU Jesenice, obljubil, da se bo prihodnje leto pridružil pohodnikom.

Napisal: Stane Arh      Foto: Stane Arh