• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Pohod na Mali Karman (1372 m), 13.10.2011

V prebujajočem se jutru smo se odpeljali z Jesenic preko Trbiža po Kanalski dolini do Humina in naprej do Montenarsa oziroma zaselka Sunville (650m), kjer smo začeli  z vzponom na Mali Karman (1372m). Občudovali smo šoferja, kako spretno je vozil po strmi in ozki cesti v strm hrib. Zapeljal nas je prav do začetka planinske poti nad zaselkom Sunville. Le zaradi meter ozke stezice ni nadaljeval vožnje naprej. Šoferja smo pustili pri avtobusu, vseh ostalih 40 pohodnikov pa je zagrizlo v strm breg skozi mešani listnati gozd. Množica kostanjev na tleh nas je izzivala, da jih poberemo, a smo vabljivo ponudbo odložili za povratek. Le kdo bo tako nor, da bo nosil kostanje še na goro in potem nazaj.

Na robu gozda se je odprlo travnato pobočje prav do vrha Malega Karmana. Na sami špici gore se je šopiril zvonik cerkvice. Ko si se naveličal njegove bahavosti, si stegnil roko in ga zakril že s samim palcem, ali pa si pogled usmeril drugam. Pot do njega je bila še dolga in strma. Vsi smo jo premagali in na vrhu uživali v čudovitem razgledu po gričevju Beneške Slovenije, furlanski ravnici vse tja do morja in po vrhovih Julijskih alp in daljnih Dolomitov. Na samem vrhu je Marta sprejela sporočilo, da je postala ponovno babica. Od veselja bi v tistem trenutku gostila vse pohodnike, a ni bilo gostilne daleč naokoli.

Sonce nas je žgalo, ko smo se spuščali po drugi strani Malega Karmana navzdol v dolino. Kostanj nad vasjo nas je ustavil in je zakrivil našo zamudo, da si nismo ogledali še znamenitosti kraja Venzone oz. Pušje vasi.

V Ratečah nas je pričakalo gosta megla, iz katere je pršelo. Zakrivala je vse okoliške vrhove. La kdo nam bo verjel, da nas je med pohodom vseskozi grelo vroče sonce, ko pa je na Jesenicah celi dan rosilo iz oblakov. Kljub slabemu vremenu smo se ustavili Pr Aljažu in naredili obvezno analizo pohoda. Marta pa je dobila priložnost, da smo zapili novorojenko Nio.

Napisal: Stane Arh

 

Foto: Stane Arh, Anton Rebolj, Mitja Šmid