• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. oktobra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. oktobra 2023 17:00Telovadba za starejše – zdravstveno predavanje.
  • 11. novembra 2023Martinovanje na Krasu
  • 13. novembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 20. novembra 2023 17:00Marko Rolc: Radovedni Slovenec v tujem svetu.
  • 8. decembra 2023 17:00Letni koncert Moškega pevskega zbora DUJ
  • 11. decembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. decembra 2023Varaždin
  AEC v1.0.4

Starejši za višjo kakovost življenja doma

Projekt teče od leta 2007. Srečanje prostovoljcev  je praviloma vsako zadnjo sredo v mesecu ob 9. uri v Domu DU Jesenice. Izredni sestanki se skličejo po potrebi. Potrebe  po pomoči so velike, zato vabimo člane, da se nam pridružijo. Primankuje nam moških prostovoljcev.

Oglejte si nekaj podatkov o starejših na Jesenicah: Starejši za starejše

Vabimo vas, da se vključite v projekt »STAREJŠI ZA VIŠJO KAKOVOST ŽIVLJENJA DOMA« in del svojega časa namenite ljudem, ki potrebujejo toplo besedo in družbo.

Projekt so pričeli v Sloveniji izvajati v letu 2005 na pobudo in pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenije. Leta 2007 se je v projekt vključilo tudi Društvo upokojencev Jesenice  s ciljem, da z uvajanjem stalne in dobro organizirane medsebojne pomoči zagotovimo čim večjemu številu starejših občanov, da svoje življenje kvalitetno preživijo čim dlje doma.

Organizirali in vzpostavili smo mrežo prostovoljcev za pomoč in družabništvo starejšim občanom. Lokalna mreža je do danes narasla že na 20 članov. Ti zagotavljajo nadaljevanje projekta in njegovo širitev. Od samega začetka izvajanja projekta smo opravili preko 4.000 obiskov. Število je veliko, a podatki s terena kažejo, da pomoč še ni dosegla marsikaterega upravičenca. Premalo nas je, zato smo veseli vsakega novega člana.

Prostovoljci v mreži se srečujemo enkrat mesečno, po potrebi tudi večkrat (individualno). Na srečanjih se pogovorimo o aktualni problematiki in izmenjamo medsebojne izkušnje. Srečanja popestrimo s strokovnimi predavanji oziroma z razgovori s strokovnimi delavci za posamezna področja (notar, dom starejših občanov, center za socialno delo, humanitarne organizacije, ZPIZ itd). Z njihovo pomočjo si širimo znanje in iskušnje, ki ga potrebujemo pri svojem delu na terenu.

Projekt je zasnovan tako, da prostovoljci pri prvem obisku z anketiranjem  opravijo posnetek razmer pri občanih starejših od 69 let. Na osnovi obiska ter s privolitvijo samega občana se nato dogovorimo o konkretnih potrebah občana po pomoči, lahko pa le samo o ponovnih obiskih z namenom druženja.

Zavedamo se, da je še mnogo starejših ljudi samih, ki so  v stiski. Mnogi nočejo, ne morejo ali ne znajo poiskati pomoči, ki jo nudijo državne institucije.  In prav v takih primerih želi društvo  s svojo mrežo  prostovoljcev in ob pomoči strokovnih institucij zagotoviti čim bolj kvalitetno življenje starejših.

Napisala: Ivanka Zupančič