• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 8. maja 2024Ljubljana
  • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
  AEC v1.0.4

Namenite DU Jesenice 1 % dohodnine za leto 2023 obnovi fasade

Namenite del vaše dohodnine za delovanje DU Jesenice in za obnovo fasade našega doma.  S tem vašim dejanjem bo morala država nakazati  DU Jesenice del vaše dohodnine našemu društvu DU Jesenice,  vi sami ne boste nič dali iz svojega žepa. Plačala bo država.

Prosimo, da vsi, ki ste se odločili nameniti del vaše dohodnine za delovanje DU Jesenice, to izvedete čim preje. Ne čakajte na konec decembra 2023. Lahko pozabite. Več preberite v nadaljevanju.

Že od leta 2014 ima DU Jesenice status humanitarne organizacije. To si tudi zaslužimo, tako po našem programu kot po rezultatih naše aktivnosti. Ponosni smo na status, ki smo ga pridobili.

S priznanim statusom humanitarne organizacije nam država kot finančno pomoč odstopa del dohodnine (v višini do 1,0  %  )  od vseh davčnih zavezancev, ki pismeno izjavijo na davčni upravi, da namenjajo del dohodnine Društvu upokojencev Jesenice. V letu 2022 smo  prejeli iz tega naslova od države  520 EUR. Ni veliko, a za nas pomeni, da s to vsoto pokrijemo strošek enega programa v našem društvu. Želimo, da bi se letos odločilo še več davčnih zavezancev, da nam odstopijo 1,0 % dohodnine (v letu 2020 jih je bilo okoli 30 vseh skupaj).

Ta sorazmerno majhen del dohodnine večina  davčnih zavezancev v Sloveniji ( okoli 60 % vseh od 600 000 zavezancev) pusti kar državnemu proračunu in ne izkoristi pravice, da bi z delom svoje dohodnine pomagali nevladnim organizacijam pri njihovem prostovoljnem delu. Ti bi ta denar porabili bolj koristno, kot država sama. Za Jesenice to pomeni na leto izgubljenih okoli 100 000 EUR, kar ni malo. Ta denar porabi vlada, namesto da bi šel v korist Jesenic. Če tudi vi še niste nikomur namenili del vaše dohodnine, namenite ta delež našemu Društvu upokojencev Jesenice. Naredili boste dobro delo. Vi s tem dejanjem ne boste plačali nič večjo dohodnino ali imeli dodatne stroške, nam pa bo država nakazala nekaj evrov več na koncu prihodnjega leta. Koristno jih bomo uporabili za boljše življenje vseh jeseniških upokojencev.

Upokojenci, ki prejemajo samo pokojnino in je nižja od 1450 EUR (1710 za starejše od 70 let), ne plačujejo dohodnine. Zato tudi ne morejo odstopiti del dohodnine humanitarnim organizacijam in nima smisla pisati kakršno koli izjavo. Dohodnino plačujejo upokojenci, ki presegajo zgornji cenzus (1450 EUR ali 1710 EUR) ali imajo dodatne zaslužke. A njihova dohodnina je običajno zelo majhna, zato je prispevek majhen, le kak evro.

Veliko večjo dohodnino plačujejo redno zaposleni delavci. Njihov delež 1 % dohodnine povprečno znaša 25 € v Sloveniji. To pa je že vsota, ki jo nima smisla prepuščati državi. Opozorite svoje otroke, zaposlene družinske člane, svoje prijatelje in dobre sosede, da lahko namenijo 1,0 % dohodnine za Društvo upokojencev Jesenice. Ponudite jim obrazec in jih prosite, da ga izpolnijo, vi pa ga prinesite v društvene prostore. Vse ostalo potrebno delo bomo opravili mi na društvu.

Še bolj enostavno je, če ga sami oddate davčni upravi na Upravni enoti Jesenice (bivša carinarnica pod bolnico) ali jim ga pošljite po pošti (Finančna uprava, enota Jesenice, Spodnji Plavž 6 c, 4270 Jesenice). Rok za oddajo obrazca je 31. december 2023. Hvala.

V zadnjih letih je že nekaj davčnih zavezancev izpolnilo obrazce in smo jih oddali na davčno upravo. Zahvaljujemo se jim za dobro voljo. Tem zavezancem letos ni potrebno oddajati novih izpolnjenih obrazcev, ker jim bo davčna uprava avtomatsko podaljšala veljavnost obrazca in od njihovega davka nam nakazala ustrezno vsoto.

Za pomoč in dodatna pojasnila smo vam vedno na razpolago. Če potrebujete obrazce, jih dobite tudi v pisarni društva DU Jesenice. Lahko si ga sami stiskate, če kliknete na obrazec doh_don.i.sl.

Izpolnite obrazec s podatki donatorja. Društveni podatki, ki jih morate vstaviti so:

Ime oziroma naziv upravičenca: DRUŠTVO UPOKOJENCEV JESENICE

Davčna številka upravičenca:  89923880

Odstotek: (%) : 1,0

Še bolj preprosto je, če izpolnite zgornji, že delno izpolnjeni obrazec, in si ga stiskate ter ga pošljete direktno na davčni urad (Finančna uprava, enota Jesenice, Spodnji Plavž 6 c, 4270 Jesenice).

Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko zavezanec odda:
• elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,
• osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Dosatne informacije:

namenite del dohodnine za donacije

zakon o dohodnini in pokojnine