• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 22. julija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 23. julija 2024 8:00Jesenice, Talež, Jesenice
  • 23. julija 2024 14:00Digitalni tečaj s Simbiozo
  • 26. julija 2024 8:00Jesenice, Vrata, Jesenice
  • 29. julija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 30. julija 2024 8:00Jesenice, Leše, Jesenice
  • 1. avgusta 2024 16:00Dan Društva upokojencev Jesenice– praznovanje s piknikom
  • 2. avgusta 2024 8:00z vlakom
  AEC v1.0.4

Vandrovci: Slap Savica, 25. 10. 2023

Celotna pot (Branko Krivec)

Hvala Rajko, da nisi odpovedal ter tudi vsem ostalim neumornim in zagnanim Vandrovcem, ki so se udeležili današnje ture. Kljub, za mnoge, neprimernemu vremenu in poplavljenim pohodnim potem, je bil pohod enkraten. Še zlasti velike vode slapa Savica so bile nekaj silno  mogočnega. Na strmih stenah na obeh straneh jezera smo lahko občudovali množice novo nastalih potokov in slapov. France Prešeren verjetno ni videl kaj takega, ker bi drugače upodobil divjo naravo padajočih voda pri pisanju Krsta pri Savici.

Napisal in slikal: Branko Krivec

Četrtek, 25. oktober 2023
Pa se ne damo mi Vandrovci, trmasti, neomahljivi, čeprav nas je bilo  samo enaintrideset. Smo šli usodi naproti in veste kaj – ni nam žal.
Ne »šimfam« kar počez, vendar se nekateri nismo ustrašili turobnega četrtka in napovedane ( slabe ) vremenske napovedi, drugi  so si pač premislili…
Že v Ribčevem lazu je narava pokazala svoje zobe in nas ni spustila na  planirano pot okoli Bohinjskega jezera. Morali smo se obrniti in iti po levi strani do Ukanca, po kateri bi se kasneje vračali. Pa nič hudega, če ne gre po desni, gre pač po levi, ja, kaj nam pa morejo, morejo, morejo…?, nič nam ne morejo…, kot se glasi znana pesem.
Nekateri z dežnimi plašči, drugi z dežniki, vsi pa dobre volje smo se izogibali lužam, majhnim potočkom in ogledovali ponovno nastalo škodo, podrta drevesa, poplavljeno obalo jezera. Kako drugače v tem času tu, ko ni turističnega vrveža, prometa, srečali smo komaj nekaj osebnih avtomobilov, en turistični avtobus in nekaj delovnih vozil.
Ko smo krenili z Ukanca proti slapu Savica, nam je voda ponovno prekrižala načrte. Zaradi poplavljenega cestišča smo se ponovno obrnili in šli nazaj do ceste, si privoščili udobje prevoza z avtobusom in se popeljali do slapa Savice, ki se je spuščal v vsej svoji veličini in lepoti.
Na povratku smo iz avtobusa ponovno ogledovali številne potočke, ki so drli preko ali pod cesto in ustvarjali kuliso »alpskih« Plitvičkih jezer, tako smo komentirali videno.
Več vam povejo slike Relive aplikacije, kjer najdete tudi podatke o prehojenih kilometrih in času.
Le kaj bi  rekel France Prešern o teh časih:
le kaj storili ste z naravo, se vam bo, se bo vam maščevalo…?

Nedvomno bi to napisal lepše, bolj občutno, bolj doživeto.

Napisala: Nevenka Rajhman