• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Kanal (106 m) – Marijino Celje (667 m), 9. 2. 2023

Celotna pot je prikazana tukaj.

V četrtek, 9.2.2023, malo po osmi uri, v dokaj hladnem jutru, se nas je zbralo 32 vandrovcev in dve psički na ŽP Jesenice in smo se z vlakom odpeljali proti Kanalu ob Soči.
Pot nas je vodila po bohinjski progi, zgrajeni pred 120 leti v rekordnem času po zelo zahtevnem terenu. Peljali smo se mimo Bleda, prek Bohinjske Bistrice v Baško grapo do Mosta na Soči, ki se je včasih imenoval Sveta Lucija, po dolini Soče do Kanala ob Soči.
V precej vetrovnem, a lepem vremenu, smo se iz Kanala (106 m) skozi Gorenjo vas podali na pot proti našemu cilju. Po par sto metrih asfaltne ceste smo zavili na stezo, ki se po gozdu ponekod zlagoma, v glavnem pa  strmo vzpenja proti Kanalskemu Kolovratu in vasi Lig.
Kanalski Kolovrat je podaljšek Livškega Kolovrata na severu in preko najvišjega vrha Korade (812 m) proti jugu preide v Brda. Na zahodu ga omejuje dolina reke Idrijce, ki se vije po meji med Italijo in Slovenijo. Na vzhodu pa se spusti v dolino Soče.
Po približno uri in pol zmerne hoje smo prispeli na vrh hriba nad vasjo Lig, kjer se nahaja cerkev svetega Zenona in Marijinega imena (677 m). Ime Marijino Celje je cerkev dobila po kopiji podobe iz Štajerske romarske cerkve v Maria Zellu. Je ena od treh romarskih cerkva, ki se nahajajo na tem območju. Ostali dve sta Sveta gora ali Skalnica nad Solkanom in Stara gora nad Čedadom.
Ker je stara cerkvica postala za vse romarje premajhna, so na istem mestu leta 1774 zgradili novo,  veliko večjo cerkev, ki je imela dva zvonika. Pri gradnji je pomagala grofovska družina Rabatta, katerih grobnica se nahaja pod glavnim oltarjem. Leta 1825 so morali en zvonik na ukaz Kanalskega župnika podreti, češ da se ne spodobi, da ima podružnica dva zvonika, župna cerkev v Kanalu pa samo enega. Pri cerkvi se nahaja tudi vaško pokopališče.
Po malo daljšem počitku in malici iz nahrbtnika smo se polni lepih vtisov ob lepih razgledih daleč naokoli, počasi odpravili nazaj proti Kanalu. Nazaj v dolino nas je pospremil tudi lokalni vodič …«psiček vaški potepuh«. Ker smo do odhoda vlaka imeli še kar nekaj časa, smo se sprehodili čez 17 m visok most , kjer vsako leto potekajo skoki z mostu v Sočo.
V bližini Kanala v vasi Bodrež se je leta 1774 rodil znan slovenski duhovnik in alpinist VALENTIN STANIČ.
V Kanalu in okolici se je rodilo in delovalo kar nekaj znanih Slovencev:
– zgodovinar, pesnik in arheolog VOJESLAV MOLE
– grafik in slikar RIKO DEBENJAK
– dirigent ANTON NANUT
– skladatelj MARIJ KOGOJ
Ker pa v dobri in prijetni družbi čas hitro mine, je bilo treba na železniško postajo in na vlak, ki nas je popeljal po »najlepši »progi v Evropi nazaj domov.

napisal: Metod Slabe         slikal: Branko Krivec