• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Rekreacija v času korone

Korona je posegla tudi na rekreacijske dejavnosti naših upokojencev. Nekaterih športnih dejavnosti ni bilo mogoče izvajati, druge so bile ovirane z omejitvami. Aktivni upokojenci so poskrbeli za svojo telovadbo in ohranjevanje kondicije, ker so s tem utrjevali svoj imunski sistem, skrbeli za boljše počutje, ohranjali gibljivost in tudi moč koncentracije. Žal, veliko upokojencev je obupanih obsedelo pred televizijo ali ob računalniku in so se izolirali v svojem stanovanju. To se pozna tudi pri udeležbi na rekreacijskih dejavnostih, kjer je udeležba padla za več kot polovico glede na čas pred korono.

Vse kaže, da bomo korono počasi premagali, točneje, se naučili z njo živeti. Zato vabimo naše člane, da se počasi  aktivno vključijo v naše rekreacijske dejavnosti.

Rekreacija zunaj v naravi ni problematična, saj škodljive viruse odnese s seboj veter, pa tudi medsebojna razdalja je običajno zelo velika.

Alpski smučarji redno smučajo v Kranjski Gori, vsak ponedeljek, sredo in petek. Ne pretiravajo, zato jim zadošča že tri ure smučanja. Skupina se zbere ob 9 uri in smučarji se odpeljejo skupaj na smučišče. Jaz pogosto smučam na Krvavcu po tri do štiri ure. Če se mi želi kdo pridružiti, je dobrodošel, v avtu je dovolj prostora še za tri smučarje. Poceni lahko smučate v Mojstrani, tudi pod reflektorji.

Tekači na smučeh se dobivajo po dogovoru v torkih in četrtkih ob 10 uri in se dogovorijo za kraj smučanja glede na sneg in trenutno razpoloženje. Tekaških prog okoli Jesenic je kar veliko, upam, da jo bodo potegnili kdaj na nogometnem igrišču, ki čez zimo sameva. Kar nekaj naših članov srečam na tekaški progi v Mojstrani, ki je zelo dobro urejeno in blizu Jesenic. Pred kratkim so potegnili tekaško progo v Planini pod Golico, na koncu sankaške proge Savske jame. Tam se lahko tudi rekreacijsko sankate.

Pohodniki so trenutno še v mirovanju, ker je avtobus odličen prostor za širitev okužbe. A Janez že razmišlja, kako bi popeljal upokojence v naravo na pohod, na čist zrak. Lani je to odlično izpeljal.

Kegljači na asfaltu pridno podirajo keglje na štirih stezah: kegljačice v torkih od 8 do 10 ure, kegljači v sredah od 8 do 10 ure. Pogoj je PCT. Vsi pazijo, da se enakomerno razporedijo čez igralni čas. Trenutno jih keglja le slaba polovica glede na čas pred korono. Ko bo število kegljačev naraslo, bomo podaljšali čas igranja. Člani DU Jesenice in člani DU Javornika-Koroška bela imajo 50 % popust pri prispevku za igranje (le 3 EUR za igro 120 metov).

Strelci z zračno puško lahko streljajo vsak ponedeljek in četrtek ob 16 uri v Strelskem društvu Triglav v Domu Julke Pibernik na Slovenskem Javorniku, 1. nadstropje. Strelišče je sodobno opremljeno. Pred leti je bilo med upokojenci veliko dobrih strelcev, ki so na tekmovanjih redno pobirali pokale. Novih tekmovalcev manjka, še posebno v ženski ekipi. Velikokrat v rezerviranem času ni upokojencev, ki bi streljali, zato morate priti res točno ob 16 uri, ker strelišče zaprejo, če ni nikogar. Tu je epidemija močno pobrala svoj davek, a menimo, da je med upokojenci še veliko članov ljubiteljev streljanja. Se bomo potrudili in poživili sekcijo streljanja z zračno puško. Člani DU Jesenice in DU Javornik-Koroška Bela imajo popust: prispevek za 25 strelov je le 2 EUR (tarče, metki, obraba puške in uporaba prostora). Redni člani Strelskega društva, letna članarina je 25 EUR, ne plačujejo prispevka za streljanje. Trenutno velja za obiskovalce PCT pogoj.

Namizni tenis igrajo naši upokojenci v Namiznoteniškem klubu v Športni hali Podmežakla vsak torek in sredo od 19. do 20. ure. Lahko pa ga igrate tudi v dvorani TVD Koroška Bela vsak ponedeljek, sredo in petek od 8.30 do 10.30 ure. Igralcev primanjkuje, zato bodo veseli vaše vključitve. Trenutno velja za obiskovalce PCT pogoj.

Šahisti se dobivajo v Športni hali Podmežaklo vsak ponedeljek in sredo od 18. do 20 ure.  Tam si boste našli sebi primernega nasprotnika. Trenutno velja za obiskovalce PCT pogoj. Pred leti je v prostorih DUJ vsak dan igralo šah veliko naših članov. Če je interes, lahko oživimo to tradicijo.

Križemkražem se vse bolj uveljavlja med našimi upokojenci. Skupina ima že preko 20 aktivnih članov, ki ne tekmujejo več samo med seboj, temveč se udeležujejo slovenskih turnirjev in igrajo celo preko računalnikov. Pridružite se jim lahko v prostorih Ljudske univerze Jesenice v torkih med 10. in 12. uro. Trenutno velja za obiskovalce PCT pogoj.

Telovadba za ženske poteka v TVD Partizan Jesenice vsak četrtek od 18. do 19. ure. Za uporabo dvorane pobirajo prispevek. Ker je dvorana velika, lahko v njej telovadi tudi veliko žensk. Moškim ne dovolijo vstopa. Naj si organizirajo svojo skupino! Trenutno velja za obiskovalce PCT pogoj.

Ob tej pestri ponudbi pa nam res ni potrebno doma samevati in obupavati, da se nič ne dogaja. Poskrbimo za svoje zadovoljstvo in srečo. Za vsak dan so aktivnosti napisane na naši spletni strani v koledarju dogodkov.

Če veste še za katero dejavnost, ki navdušuje upokojence, prosim, sporočite, da jo objavimo in povabimo naše člane.

Pregled je pripravil Stane Arh