• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    AEC v1.0.4

Kolesarji v septembru in oktobru 2022

Kolesarjenje je postal zelo popularen šport, predvsem po zaslugi svetovnih vrhunskih kolesarjev Slovenije: Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, pa še kopico drugih naših profesionalcev. Na cestah je vse več rekreativcev, le urejene kolesarske proge nam manjkajo. To je še posebej značilno za jeseniško občino, ki ima neurejene in nevarne ulice in ceste celo v samem mestu, kolesarska pot pa je le od Podmežakle do Mojstrane (jeseniški del obsega manj kot 5 km). Kmalu bo že tri leta, ko je bil izdelan projekt urejanja kolesarskih površin, a ni dal vidnih rezultatov. Ni oznak na cestah za kolesarje, ni kolesarskih stez, ni kolesarskih poti, ki bi povezovale Bled ali Radovljico. Verjetno je projekt obležal v predalu, ker je prehitro zmanjkalo evropskega denarja. Dobro, da imamo za sosede Kranjskogorčane, ki so naredili celotno pot do Rateč, naprej dalje pa so Italijani speljali čudovite kolesarske poti.

Naša kolesarska skupina je čudovita in zelo aktivna. Pridružite se ji!

Poskusili smo tudi z rekreativnim kolesarjenjem na kratke proge, do 20 km, a smo obupali, ker ni bilo udeležbe. Če je interes, bomo poskusili še enkrat. Javite se nam, če vas zanima kolesarjenje z navadnimi kolesi do Mojstrane in nazaj.

Jesenice – Talež – Jesenice, 18. 10. 2022

Izkoristili smo krasno in toplo vreme za verjetno zadnje kolesarjenje po Gorenjski v letošnji sezoni. Uradni zaključek smo sicer že imeli prejšnjikrat. Tudi statistično obdelavo za letos nam je že posredoval Zvone.
Lepa tura, gorska tura in ravno prav dolga. Zbralo se nas je pet Hitrih strel. Škoda, da je bil dom na Taležu zaprt, občudovali smo lahko krasen razgled na blejsko jezero, Karavanke…okoliške vasi…
 Celotno pot si lahko ogledate tukaj.
Lep pozdrav do naslednjega leta, razen če bo Tone pripravil še kako Primorsko turo.
  Brane

Jesenice – Naklo – Jesenice, 4. oktober 2022

Konec naše kolesarske sezone je septembra. Ker je zadnji teden septembra deževalo, smo izkoristili lepe dneve v začetku oktobra in se odpeljali do Naklega. Bilo nas je deset, kar je skoraj rekord. Prijetna tura, ravno prav dolga.
Upamo, da bo še kak lep oktobrski dan.
Celotno pot si lahko ogledate tukaj.
Celotno pot si lahko ogledate tukaj.
Napisal in slikal: Branko Krivec

Goriška Brda, 23. 9. 2022

Na prvi jesenski dan, obenem tudi državni praznik Dan športa, smo se le štirje odpravili z vlakom na Goriško. Turo si je zamislil in vodil Tone, zelo dober poznavalec kolesarske Slovenije in cele Evrope. Izbrali smo krajšo varianto zaradi bojazni, da ne zamudimo vlaka ob povratku.
Štartali smo v Solkanu, naredili krog skozi Šmartno, Biljano, Medano… Se povzpeli na razgledni stolp po 144 stopnicah. Spotoma smo naleteli na kažipot za Oslavje, ki se v italijanščini imenuje Oslavia, kar spominja na …
Tura je bila med krajšimi letos, za protiutež prejšnji. Vendar izredno lepa s prekrasnimi razgledi, čeprav nismo bili v hribih.  Razgledi so res enkratni, po skoraj vsej cesti, še posebej pa seveda na razglednem stolpu.
Zaključili smo v Novi Gorici na odlični pici. Ob cvetenju rumene zimske narcise ( slika ).
 Celotno pot si lahko ogledate tukaj.
Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Zbiljsko jezero – Jesenice, 20. september 2022

Tokrat smo se odpravili do Zbiljskega jezera. Prestavljen kolesarski izlet iz prejšnjega tedna, ko je deževalo. Na željo večine. Krasna,  naporna in letos najdaljša tura ( 108 km ). Vrnili smo se  kar precej utrujeni, a vseeno zelo zadovoljni. Bilo nas je šest.
Še zlasti je prijetno kolesarjenje od Kranja do Zbilj. Nov asfalt, vse lepo označeno za kolesarje, malo prometa in precej kolesarjev.
Zjutraj je bilo za zadnje dni poletja sicer malce hladno, a smo se hitro ogreli. Tudi sonce in lep dan sta storila svoje.
Celotno pot si oglejte tukaj.

Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Rovte – Kranj – Jesenice, 13. september 2022

Danes se nas je sedem “hitrih strel” (HS) odpravilo do Kranja preko Rovt. Krasna tura, lep dan, skozi vas Rovte skoraj nič prometa. Precej v breg in približno ravno toliko z brega. Naredili okoli 83 km. Ravno pravšnja dolžina za naša električna kolesa (“štromarji”), tako, da nam je ostalo še malce rezerve, tudi pri tistih z manj wati.
Celotno pot si lahko ogledate tukaj.
 Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Trbiž – Jesenice, 6. september 2022

Po planu je bil na vrsti Trbiž. Krasen še poletni dan, super tura, le malce ga je zagodel “tiskarski škrat” ali hitri prsti. Gumb ni sprejel ukaza, zato se je start “zgodil”  šele na križišču pred Trbižem. Prva polovica od Jesenic do križišča pred Trbižem je enaka kot povratek in je v oblaku…
Naš dolgoletni kolesar si je nabavil odlično e-kolo s popolno opremo ( slika ).  Smo ga že krstili na prejšnji turi. Tudi jesen se počasi bliža ( slika ).
Del poti je tukaj.

Napisal in slikal: Branko Krivec

 Jesenice – Preddvor – Jesenice, 2. september 2022

Za današnji kolesarski izlet se nas je 8 Strel odpeljalo  po planu do  Preddvora. Glede na prejšnjo turo, ki je bila po št. km najkrajša, je bila današnja v letošnji sezoni zaenkrat najdaljša ( 93,2 km – Relive ). Krasna tura, super tura, dolga tura, ena najlepših. Od Golnika do Preddvora  smo srečali komaj kak avto. Na povratku smo pregledali še, kaj je novega v kolesarski trgovini na Kokrici. Tam imajo zanimivo stojalo za kolesa ( slika ). Vendar smo vsi dobro opremljeni, tako da prav velikih nakupov ni bilo. Kako malenkost pa je le treba vsake toliko časa dokupiti ali zamenjati.

Celotna pot je tukaj.

Napisal in slikal: Branko Krivec