• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Kolesarji v avgustu 2022

Jesenice – Križovci – Planina pod Golico Jesenice, 30. 8. 2022

Današnji kolesarski izlet Hitrih strel se je odvijal po planu. Z Jesenic ( vhod Acroni ) preko Javorniškega rovta, Križovca, mimo Savskih jam, po sankaški progi, mimo Planine pod Golico ( Sv. Križ ) nazaj na Jesenice.
Dosegli smo dva letošnja rekorda : maksimalno št. kolesarjev ( 10 , kar je 83.33% vseh ) in minimalno št. kilometrov ( 23 km – števec na kolesu , 23,7 km – natančnejši Relive, ki uporablja satelitsko navigacijo ).
Št. kilometrov naj ne zavaja, ker je bila tura popolnoma gorska. To se vidi tudi iz povprečne hitrosti, ki je bila le 8,2 km/h. Običajno je med 10 in 15 km/h…Kdaj tudi več.
Zadovoljni smo spili odlično in poceni kavo v Teatru na Jesenicah. Ker nas je bilo za tri mize, sta nas stregla dva prijazna natakarja.
Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Tržič – Gozd- Jesenice, 26. 8. 2022

Po letnem planu smo se odpravili mimo Tržiča do vasi Gozd, po domače Gojzd.
Tura je čisto prijetna, samo zadnji trije strmi kilometri skozi vas Gozd so bili precej naporni. Kljub e-kolesom. Smo potrebovali krajši počitek.
Zbralo se nas je osem. Zaključili smo na kavi zraven Deteljice. Na poti proti domu smo si ogledali še mogočno staro drevo.

Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Mihov dom – Jesenice, 23. 8. 2022

Kljub malce slabši vremenski napovedi ( Na Stolu in pod njim krepka ploha, proti vzhodu dež ), se nas je osem Hitrih strel odločilo za kolesarsko turo po programu do Mihovega doma pod Vršičem. Vreme je zdržalo.
Krasna tura.  Pred e-kolesi je bila to ena napornejših tur. Prometa je bilo malo manj kot smo pričakovali, kolesarjev veliko…Kar naenkrat smo bili pri Mihovem domu na kavi in na pivu z razgledom, kot je pisalo na plakatu.
Tukaj je celotna pot.
Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Jamniki – Kranj – Jesenice, 16. 8. 2022

 Po letnem planu smo se odpravili na prelaz Jamnik nad Kropo.
Krasna tura, mogoče malce naporna, a le zaradi dolžine. In v zadnjem delu zaradi soparne vročine. Na žalost je na Relivu izpadlo zadnjih 10 km od Most do doma. Na Jamniku so  čudoviti razgledi. Po kratkem počitku smo se odpravili proti Kranju. Spust z Jamnika do obeh Besnic  je čisto prava erotična poezija na dveh kolesih, ob skoraj nič prometa. S tem je vse poplačano.
Tu si lahko ogledate celotno pot.
Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Korensko sedlo – Jesenice, 9. avgusta 2022

Po planu smo se danes odpravili na mejo, na Korensko sedlo ( 1103m ). Prijetna tura. Vročina je popustila, tudi prometa proti pričakovanju, ni bilo prav veliko. Strmina proti Korenskem sedlu je samo na začetku.
Ob povratku po skodelici kave, se je večina HS odločila za podaljšanje ture skozi Radovno. Tako, da sva na koncu ostala le dva Jeseničana, ki se nama je strašno mudilo na Jesenice…
Tu se lahko ogledate celotno pot.
Legenda :
I.C.  Ivan Cankar
I.T.   Iztok Tomazin z odlično napisano knjigo Na meji o “švercanju”, ki smo se ga v naših krajih posluževali v tistih časih skoraj vsi. Samo ne peš čez Karavanke mimo graničarjev.
Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Potoška planina – Jesenice, petek 5. avgusta 2022

Danes smo šli po planu na Potoško planino. Čeprav kratka tura, je bila kar naporna. Tura v pretežni senci, idealna za vročinski val, ki smo ga začutili šele ob povratku v Završnico. Popoldan je bila temperatura 35°C, subjektivni občutek pa 41°C !
Nazaj grede zaradi relativno slabega makadama ( drobno valovit ), je bila potrebna maksimalna koncentracija, pazljivost in zbranost. To pa v teoriji pomeni borbo proti demenci, kaj bo pa v praksi bomo pa še videli…
Promet iz Završnice proti Valvazorju je plačljiv, zato ga je bilo zelo malo. Bravo odgovorni ! Za kolesarje in pohodnike odlično!
Tu si oglejte celotno pot.

Napisal in slikal: Branko Krivec

Jesenice – Radovna – Jesenice, torek 2. avgust 2022

Danes je bila v planu Krma, a so naši vrli “predvozači” ugotovili, da je cesta slaba, da šepa tudi postrežba, zato smo odšli na kavo k Psnaku, po sir h Klemenaku, domov pa čez Piškovco, da smo malce podaljšali turo.
Ker bi bili prezgodaj doma, smo se ustavili še na kratki pijači v Mostah.
Zelo dobro nam je služilo tudi vreme, kljub deževnemu jutru. Občasno se prileže krajša tura.
Prikaz celotne poti je TUKAJ.

Napisal in slikal: Branko Krivec