• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Ideja za brezplačne (poceni) izlete

Že leto dni nam država omogoča, da se lahko brezplačno vozimo z vlaki in z avtobusi po Sloveniji. Ste se že peljali zastonj? Veliko sem jih že slišal, da karte še niso koristili. Brezplačne karte upokojenci koristimo samo za nujna potovanja, ali pa še to ne. Sam sem karto uporabil do sedaj le trikrat: za sejem v Ljubljani, za popravilo avta v Kranju in za vožnjo na društveni pohod vandrovcev. Nikoli mi ni prišlo na misel, da bi jo koristil za izlete po Sloveniji.

Danes sem izvedel, da se je v našem društvu (DUJ) oblikovala samostojna skupina upokojencev (prijatelji Lahove Irene), ki počnejo prav to: z brezplačno karto že nekaj časa obiskuje slovenske kraje, jih spoznavajo in koristno izrabijo dolg upokojenski čas. Pravijo, da neznansko uživajo v skupnem druženju in osvajanju znanja na terenu. Pred kratkim so bili v Litiji in so obiskali pod vodstvom vodičke opuščeni rudnik (še nikoli nisem slišal zanj). Dogovorijo se za kraj, ki ga bodo obiskali. Razdelijo si naloge: eden sestavi urnik za prevoze tja in nazaj, drugi zbere podatke o kraju in naredi načrt ogledov in  obiskov (ne pozabi na čas za hrano in pijačo). Tretji pripravi samo nujno hrano in pijačo za na pot, ker je užitek jesti v drugih krajih. Priprave ne vzamejo več kot uro časa, zato lahko že naslednji dan potujejo. Lepše je potovati v manjši grupi. Njih je bilo največ osem.

Meni je bila ideja tako super, da  sem takoj stopil v akcijo, oblikoval skupino in v soboto že potujemo v Novo Gorico. Vas zanima? Bom poročal, da se boste lažje odločili.

Poročilo z izleta v Novo Gorico

Z Jesenic smo se odpeljali z vlakom ob 8.27 uri. V Novi Gorici smo si ogledali takoj Trg Evrope pred železniško postajo in zakoračili v Italijo. Sprehodili smo se po centru Gorice, si privoščili sladoled (1,5 EUR za 2 kepici), se pogovarjali z domačini, ki slabo znajo slovensko, prekoračili znani mejni prehod v Novo Gorico in si naročili pice (bile so odlične). Siti smo zmogli vzpon do Kostanjeviškega samostana (frančiškani), kjer je grobnica Burbonov , ga podrobno pregledali, se naužili lepih razgledov in se spustili v samo mesto. Mesto ima moderne zgradbe in široke ulice, je lepše od Gorice. Čas se je iztekel in morali smo na vlak. Ni bilo časa za ogled muzeja “šverca”, Fun parka, borovega gozdička, Solkanskega mostu, nismo preizkusili sreče v igralnicah, … Morali se bomo še vrniti v Gorico. Z veseljem, ker smo v njej preživeli lep dan.

Nikar ne čepite doma, ko imate enkratno priliko uživati v brezplačnih potovanjih, pa četudi greste samo na pico v drug kraj. Projekt brezplačne vozovnice je super za upokojence in za državo. Kaj, za državo tudi? Seveda!  Javni prevoz je bolje izkoriščen, manj se troši bencina, varnost je večja, ker na cesti ni upokojencev in vozovnice delno plača evropska skupnost.

Trenutno naj bi brezplačne vozovnice veljale do prihodnjega poletja. Vozite se, da nam jih podaljšajo. Če se ne boste vozili, bodo uradniki sklepali, da jih ne potrebujemo.

Zapisal Stane Arh