• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Sveti Jakob nad Preddvorom (1094 m), 3. junij 2021

Že drugi pohod po korona ukrepih smo pričakali v lepem četrtkovem jutru. Nismo se peljali daleč. Iz avtoceste smo zavili na  cesto Kranj – Jezersko proti izhodišču skupine, ki je šla po daljši poti preko Čemšenika do Sv. Jakoba. Bilo nas je kar trideset. Druga skupina se je podala na nekoliko krajši pohod iz Preddvora. Na hribu se na obronku Potoške gore nahaja planinski dom in cerkvica Sv. Jakoba.. To je bil naš skupni cilj, od tod smo potem skupaj krenili v dolino.

Na začetku daljšega zaselka Kokra smo se usmerili proti Čemšeniku. Na makadamski poti nas je spremljal potok Čemšenik, s številnimi kaskadami, prijetno žuboreč se izliva v reko Kokra. Nekajkrat teče tudi čez cesto, kjer pa za varen prehod poskrbijo brvi, ki smo jih prečili, markirana pot  pa pelje tudi mimo vodnega zajetja do steze, ki se vije do planinskega doma na Čemšeniku 840 m.

Prijetna in lepo urejena postojanka, prijazna oskrbnika,  ki sta nam postregla s sladkim presenečenjem:  »štrudl in princeske« so bile krive za malo daljši počitek. Dobro poskrbijo za obiskovalce, za okolje pa je poskrbljeno s čistilno napravo. Dom na Čemšeniku je obdan s pobočji Babe (teh »bab« pa kar ne zmanjka?«), Potoške gore, Javorjevega vrha…, lep pogled je tudi na Krvavec, Storžič, ob dobrem razgledu se na poti opazi tudi koča na Kališču. Številna razpotja omogočajo več smeri, tako je vrh razpotja na Jakobu na višini 1094m, spust do koče na Sv. Jakobu in istoimenske cerkvice pa pomeni, da smo na višini 932m. Razgled po kranjskem polju in  Preddvoru je izjemen, prav tako pogled na desno, kjer se vidi znani Hudičev Boršt.  Bojana nam je povedala legendo o Hudičevem borštu, kako je prišlo do imena…

Cerkev Sv. Jakoba, apostola ima na vratih pripoved o tem svetniku, na enem izmed vogalov pa so popisani kamni z raznimi modrostmi, kar okoli 20 jih je, zanimivi in poučni nauki!

Tu smo se posedli k zasluženemu počitku, se pomenili z pohodniki, ki so šli po krajši poti, o njihovih vtisih. Kar zgodaj smo se podali v dolino. Povratek je bil skupen. Šli smo mimo Turnograjskega gradu, kjer so danes nastanjeni starejši občani. Je pa v gradu spominska soba Josipine Turnograjske (1833 – 1854), pisateljice, ki je umrla zelo mlada.

Rojstno-dnevnikov ni bilo, zaključne analize tudi ne ( čeprav jo nekateri pogrešajo ). Tako smo malo po drugi uri že bili nazaj, na Jesenicah.

Ja, pa nam je korona le mogoče kaj vzela?  Upam. da ne.

 

Nevenka Rajhman