• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod Vandrovcev: Senožeče (560 m) – Vremščica (1027 m), 20. maj 2021

No, pa smo dočakali četrtek, 20. maja, avtobus, pohod in druženje kot smo ga že nekaj časa pogrešali. Na pohodu na Katarino pomladi smo si po večini lahko samo pomahali iz primerne oddaljenosti.

Za uvod v letošnjo pohodno sezono smo si privoščili malo manj naporno pot, ki pa tudi ni bila tako »na izi«. Senožeče ležijo na 560 m, kar me je presenetilo, namreč kraje tam doli kar dosti umeščamo na nižjo nadmorsko višino.

Vremščica je pogorje, ki se razteza nad Senožečami, Pivko in Divačo. Od našega štarta iz  Senožeč do vrha Vremščice smo opravili 467 m višinske razlike. Na vrh vodi iz različnih smeri kar osem označenih poti. Vse so lahke. Zanimivo je to, da se najkrajša pot opravi v uri in petnajst minut, najdaljša pa  v času tri ure in petnajst minut.

Tako kot so poti različne,  so lahko različna opažanja okolice in opisi. V pomladnih in zgodnje poletnih mesecih je Vremšica pravi botanični vrt. Letos  je hladna pomlad obiskala tudi te kraje. Razen znanih, nam domačih narcis je bilo drugega cvetja še zelo malo.

 

Za Kras je značilna burja, ki lahko zelo oteži sam pristop na vrh. Na severni strani grebena Vremščice se nahaja tudi mrazišče. Vrh je zelo razgleden. Pogled zajame skoraj pol Slovenije:  Nanos, območje Javornikov, Snežnik, Slavnik, Dolomite,  Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe. Nostalgičen je pogled v pričakovanju oddiha na morju na Tržaški zaliv, na Učko in Velebit.

V mesecu maju prirejajo tradicionalni pohod mladih, namenjen zlasti mlajši populaciji in družinam.  Iz Vremske doline je označena tudi  tematska »Magajnova pot«, ki je posvečena Bogomirju Magajni, pisatelju mladinskih povesti. Brkati junak na označevalnih tablah je lik iz ene od povesti tega pisatelja.

Leta  2000 je Veterinarska fakulteta tu postavila Center za sonaravno rekultiviranje, namenjeno zlasti ekološki predelavi ovčjega mleka in sira. V sezoni lahko te izdelke tudi kupimo.

V Senožečah dva kipa opozarjata na znamenita prebivalca: Danil Zelen je bil vojaški vodja organizacije TIGR, ki je padel že l. 1941 v spopadu z italijanskimi okupatorji; drugi je Rudolf Cvetko, nestor slovenskega sabljanja in prvi olimpionik.

V Senožečah opazimo veliko zapuščenih hiš. Obnovljene hiše pa so ljubke in lepe.  Pohvalno je, da so sredi naselja ohranili staro korito, ki ni običajno kot jih poznamo pri nas, ima namreč kar več ločenih predelov za vodo. V času našega pohoda je bilo prazno.

Vreme nam je bilo naklonjeno in smo ujeli sončen dan v deževnem tednu. Dež je pustil posledice na poti in nam je drselo pod nogami. Na vrhu je bilo hladno, zato se nismo dolgo zadržali. In to se je izkazalo za koristno. Sonce se nam je skrilo in smo v Senožečah po kratkem druženju pred avtobusom morali pobegniti pred ploho in se odpeljati na Jesenice.

Zapisala: Nevenka Rajhman            Slikal: Stane Arh