• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 8. decembra 2023 17:00Letni koncert Moškega pevskega zbora DUJ
  • 11. decembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. decembra 2023Varaždin
  • 18. decembra 2023 17:00Sonja Zupanc, Nacionalni parki ZDA
  • 31. decembra 2023 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Blejska Dobrava – Hom – Blejska Dobrava, 4. 3. 2021

Lepo vreme nas vabi v naravo že vsaj 14 dni, a ukrepi za zajezitev epidemije še vedno trajajo in je prepovedano druženje v skupini, zato ni klasičnih pohodov DUJ. Kje so tisti časi, ko smo se lahko vsak drugi teden brez ovir svobodno družili na skupinskih pohodih. Uživali smo v prijateljstvu, klepetu in utrjevali zdravje z gibanjem v naravi. Sedaj pa smo vsi ujeti v kletke strahu pred neznano mikro pošastjo.  Nenehno nas opozarjajo na bolezen, na smrt, na samoizolacijo, ker le tako si lahko podaljšamo bedno životarjenje. O pravem smislu življenja, o sreči, o ljubezni pa molčijo. Prepričujejo nas, da oni mislijo na nas in namesto nas, ker se ljudje neodgovorno obnašamo.

Nikar jim slepo ne verjemite. Bodite kritični in mislite s svojo glavo. Naj vas prepričajo in postrežejo z dokazi, ker boste vi sami nosili posledice, tako vaših odločitev kot njihovih ukazov.

Kar nekaj korajže je bilo potrebno, da se je organiziral pohod, ki naj bi bil v skladu z veljavnimi proti epidemiološkimi ukrepi. Samo cilj je bil skupen, Hum, čas odhoda pa si je izbral vsak sam. Tako sva jaz in moja Marta začela pohod v četrtek šele ob 13 uri, po kosilu, ker preje ni bilo časa. Vso pot sva bila hvaležna Janezu A., ker naju je z namigom izvabil iz Jesenic v naravo. Brez njegove pobude, ne bi opravila pohoda. Pa verjetno je še kdo, ki se je odzval Janezovemu namigu.

Pohod sva začela na parkirišču pokopališča in sva se usmerila proti bohinjski progi. Kmalu sva srečala soseda Joža z ženo Mojco, ki sta že zaključevala pohod med zadnjimi pohodniki. Bila sta navdušena nad potjo in samim pohodom. Povedala sta tudi, da se je pohoda udeležilo kar veliko pohodnikov.

Pot sva nadaljevala proti slapu Šumu in naprej proti Katarini. Pot urejajo z novimi ograjami, stopnicami, nasipanjem poti in smerokazi. Na Katarini sva ugotovila, da sva izgubila že vso kondicijo. Nisva se počutila sposobna nadaljevati poti naprej, zato sva po počitku na klopci odkorakala nazaj na Blejsko Dobravo. Vsem, ki so prehodilu celotno pot, izrekava priznanje, ker so uspeli ohraniti svoje mišice. Midva jih bova odslej bolj redno trenirala. Komaj čakava že naslednji pohod.

Bojana in Branko sta namig realizirala v nedeljo.

Napišite vaše vtise in jih bom objavil.

Napisal: Stane Arh                     Slikal: Metod Slabe