• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

60 let Moškega pevskega zbora DU Jesenice, 22. oktober 2021

Posnetek akademije je že na spletu (od 12. 11. 2021) in si ga lahko ogledate delno ali v celoti, če kliknete na 60 let MoPZ . Uživajte ob gledanju kot smo mi, ki smo bili na koncertu. Če vam je posnetek všeč, kliknite še na “všečka”.

————————–

Oktobra 1961 je bila v Društvu upokojencev Jesenice sprejeta pobuda za ustanovitev Moškega pevskega zbora. Zbor je skozi leta pel članom društva, Jeseničanom in po Sloveniji. Le malo je zborov, ki se lahko pohvalijo s 60 letnim neprekinjenim delovanjem. To je možno le z dobrimi zborovodji in srčnimi pevci, ki jih pesem združuje pri resnemu delu in tudi pri zabavi. V zboru je doslej pelo več kot 120 pevcev in se zamenjalo že 10 zborovodij. K sreči, zamenjave niso nikoli vplivale na odločenost zbora, da nadaljuje s prepevanjem.

Člani Moškega pevskega zbora Društva upokojencev Jesenice so letošnji 60-letni jubilej zaokrožili v petek, 22. oktobra 2021, s slavnostno akademijo v Banketni dvorani, Kolpern na Stari Savi na Jesenicah. Pod vodstvom zborovodja Petra Novaka so zapeli devet pesmi, ljudske ter  pesmi slovenskih  skladateljev. Čeprav se je zbor  znašel kar v resnih težavah zaradi bolezni petih  pevcev prav v dneh pred koncertom,  so program ob pomoči moških pevcev iz Mešanega pevskega zbora Kranjska Gora izpeljali brezhibno v zadovoljstvo vseh v dvorani. Koncertni program so obogatili njihovi gostje: Mešani pevski zbor Kranjska gora pri Kulturnem društvu Odmev, Folklorna skupina Juliana pri Kulturno športnem društvu Hrušica in učenci Glasbene šole Jesenice. V pozdravnih besedah sta jubilantom čestitke izrekla podpredsednica  Društva upokojencev Jesenice Ivanka Zupančič in župan občine Jesenice Blaž Račič. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je pevcem izročil jubilejno malo plaketo ZDUS za njihov dolgoletni prispevek pri  ohranjanju  in negovanju  pevske tradicije med upokojenci. Francu Jelencu, najstarejšemu članu zbora in pevcu z kar 77 leti pevskega staža, je DU Jesenice podelilo naziv Častni član Društva upokojencev Jesenice za vse delo, ki ga je opravil v zboru, v DU Jesenice in na kulturnem področju v sami občini Jesenice.  JSKD, območna enota Jesenice, je MoPZ in tudi Franca Jelenca nagradila s priložnostnim priznanjem. Nekdanji zborovodkinji Miri Mesarič, ki je zbor uspešno vodila kar 25 let, so pevci zbora iz hvaležnosti in v zahvalo podarili šopek rož in ji zapeli priložnostno pesem.

Posnetek koncerta si lahko ogledate na Youtubu.  Zgodovino Moškega pevskega zbora DU Jesenice si lahko preberete TUKAJ.

V sedanjem zboru prepevajo pevci z zavidljivo dolgim pevskim stažem:

1.      tenor Franc Jelenc (77 let, najdaljši staž)
Stane Narad (17 let)
Šmid Srečo (45 let)
2.      tenor Janez Novak (69 let)
Anton Dremelj (19 let)
Anton Marinko (66 let)
1.      bas Henrik Lužnik (22 let)
Vladimir Oblak (32 let)
Anton Šalamon (11 let)
2.      bas Franc Kavčič (59 let)
Stane Klinar (45 let)
Stane Arh (17 let)

Pevci že načrtujejo prihodnost zbora za novo desetletje. Z mladim zborovodjem Petrom Novakom so postale njihove ambicije bolj smele. Želijo si še dvigniti kvaliteto petja, popestriti program pesmi, več nastopov, predvsem pa pritegniti v zbor nekaj novih pevcev, vsaj po enega za vsak pevski glas.   Nove pevce iščejo med upokojenci in tudi med aktivnimi delavci (čez nekaj let bodo tudi ti postali upokojenci). V zadnjih letih je zaradi zakonitosti življenja prenehalo peti v zboru kar nekaj odličnih pevcev in te bi radi nadomestili z novimi, ki bodo nadaljevali delo v naslednjem desetletju do sedemletnice zbora in še naprej.  Se jim boste pridružili?

Napisala: Janko Rabič in Stane Arh                Slikali: Marko Rolc, Črt Kanoni, Janko Rabič, Stane Arh