• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Izdelajte si sami zaščitne maske, 30. 3. 2020

zaščitna maska

Od danes, 30. marca 2020, do preklica morate nositi v trgovinah (zaprti prostori) zaščitno masko in rokavice, da ne širite bolezni v svojo okolico. Predpisana kazen je 400 EUR.  Zaščitne maske so se zelo podražile in še težko jih kupite. Naredite si jih lahko tudi sami. Ne bodo sicer tako kvalitetne (90 % zaščita), kot so za zdravstveno osebje, pa saj takih tudi ne potrebujete. Po informacijah je zaščita pri doma narejenih maskah okoli 50 % ali več.

Za prvo silo smete namesto maske uporabiti tudi šal (lahko je tudi pleten iz volne), ruto ali večnamensko ruto (cevasti šal). Večnamenske rute uporabljajo veliko smučarji, ker z njo lahko zaščitijo cel obraz pred vetrom ali pa jo nosijo pod čelado.

Pri izdelavi obrazne maske pazite predvsem, da izberete tkanino, skozi katero lahko prosto dihate. Preverite! Maska, skozi katero težko dihate, vam ne koristi.  Za izdelavo je najbolj primerno blago iz bombaža, ker dobro lovi delce, vpija paro, je prepusten za zrak, se lahko pere in lika. Ker blaga sedaj ne morete kupovati, uporabite lahko spodnje perilo (majice ali  dolge hlače), T kratke majice, ki jih podarjajo za reklamo, plenice, rjuhe, prevleke za vzglavnike, prevleke za odeje, pregrinjala, namizni prti,  bombažne vreče, brisače, predpasnik, otroška oblačila, srajce, bluze, žepni robci, …). Tudi inlet blago je iz bombaža. Nič hudega, če maske ne bodo zelene. Barvane in morda še z vzorcem so lahko okras vašemu lepemu telesu.

Za pralne maske ne uporabljajte navadnih gumic, ker bodo pri pranju izgubila prožnost, lahko pa vam celo uničijo perilo. Uporabite elastiko (elastični trak), ki jo dajemo v spodnje perilo. Nekateri svetujejo, da vgradite v masko še kovinsko žico – jaz ne svetujem, ker jo lahko pozabite pred pranjem vzeti ven in vam bo uničila perilo.

Na spletu dobite veliko nasvetov in modelov za izdelavo mask. Ne priporočam uporabo materialov, ki jih ni moč reciklirati in povečujejo količino smeti. Izbiral sem maske, ki jih doma delajo prostovoljci za civilno zaščito in za zdravstveno osebje. Pri tem mi je pomagalo kar nekaj naših članov DU Jesenice. Zahvaljujem se jim. Vesel bom še novih koristnih nasvetov.

Kliknite na obarvano polje in odprla se vam bo ustrezna spletna stran.

V UKC Ljubljana so zasnovali svoj model po kirurških maskah in ga šivajo za potrebe svojih delavcev.

Za Štab civilne zaščite Pivka so prostovoljke sešile take zaščitne maske:

V uspešnem DEVESoft, Trbovlje so donirali material in načrt za izdelavo mask za vse, ki se trudijo za naše zdravje. Pozivajo prostovoljce, da jih izdelajo in posredujejo uporabnikom.

Mestna šivalnica Ljubljana predlaga masko s filtrom. Tako so izdelali za sebe že tudi nekateri člani našega društva.

Če morate hitro narediti masko, jo lahko naredite v eni minuti iz papirnatega servieta.

Tu so še pismena navodila za izdelavo maske za enkratno uporabo iz papirnate brisače. Preberite tudi navodila o uporabi maske in rokavic.

Kranjsko podjetje SETI je pripravil navodila za  masko za osebne potrebe iz svojih airlaid servietov. Pri testih se je izkazala za primerne.  Pri tem naj opozorim, da material ni pralen, ni razgradljiv in ga ne smete odvreči v stranišče in ne v embalažo. Sodi med mešane odpadke.

Izdelajte si vsaj dve maski, da bo ena v pranju, drugo pa lahko uporabljate. Tudi vaši družinski člani in prijatelji bodo potrebovali maske. Lahko jih izdelate in jim jih podarite.

Če ste kot prostovoljec pripravljeni delati maske doma za ljudi, ki se trudijo za naše zdravje, nam javite. Potrudili se bomo, da najdemo povezavo in zagotovimo potreben material. Mask jim primanjkuje.

Ostanite doma in bodite zdravi

Stane Arh, za DU Jesenice