• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. avgusta 2022 9:00Jesenice, Korensko sedlo, Jesenice
  • 12. avgusta 2022 9:00Jesenice-Kokrica-Jesenice
  • 16. avgusta 2022 9:00Jesenice, Jamnik, Jesenice
  • 19. avgusta 2022 9:00Jesenice-vlak ?-Jesenice
  • 23. avgusta 2022 9:00Jesenice, Mihov dom, Jesenice
  • 26. avgusta 2022 9:00Jesenice-Gozd-Jesenice
  • 30. avgusta 2022 9:00Jesenice, Pristava, Planina Pod Golico, Jesenice
  • 2. septembra 2022 9:00Jesenice-Preddvor-Jesenice
  AEC v1.0.4

Rokodelske delavnice ZDUS, Izola, december 2019

skupinska slika 2019

Komisija za tehnično kulturo ZDUSa je izvedla že sedme rokodelske delavnice, ki so potekale od 18. – 22. decembra 2019 v hotelu Delfin v Izoli. Za delavnice je med upokojenci veliko zanimanje, tako da so razpisana prosta mesta oddana že v roku nekaj dni, ko je razpis objavljen. S prijavo je potrebno resnično pohiteti. Skupno nas je bilo letos 140 udeležencev od tega 6 organizacijski odbor, 16 vodij delavnic, 70 mentorjev in 48 spremljevalcev. Zaključno prireditev so pripravili udeleženci rokodelskih delavnic, Marjetka Popovski in hotel Delfin Izola.

Pod vodstvom mojstrov so potekale naslednje delavnice: kaligrafija (Dimec Milena), vezenje (Dvojmoč Antonija), kvačkanje (Golob Marija), polstene čebele (Gregorčič Emilija), rože iz vrvice (Gutman Silva), voščilnice (Jarc Vanja), nakit – ogrlica (Kraljič Mojca), kulinarika (Podržaj Mara), jaslice Repnik Majda), pletarstvo (Sever Franc), košarice (Tisnikar Danica) , nakit – ogrlica iz perlic (Šmidovnik Marija), klekljanje za začetnike (Trobec M Zdenka), fotografija za začetnike (Šetar Viljem), uporaba mobilnikov, verižni eksperiment (Arh Stane).

Na Rokodelskih delavnicah so se upokojenci doslej naučili izdelovati že vrsto izdelkov. To znanje so prenesli v svoja društva. Rokodelske delavnice so povzročile razmah ročnih del po društvih in posledično je v Sloveniji že veliko razstav, kjer prikazujejo upokojenci svoje izdelke, tudi na regijski ravni in ne samo po društvih. Na delavnicah sodelujemo tudi mi iz DU Jesenice. Franci Bizjak redno razstavlja svoje izdelke iz kronskih zamaškov (nakit in obleke), Stane Arh pa že nekaj let pripravlja delavnice za spremljevalce mentorjev (verižni eksperiment za vnuke, vodne rakete, papirnata letala). Letos je pripravil za spremljevalce verižni eksperiment na steni, ki je že prvih 10 minut osvojil udeležence, da so se mu aktivno posvetili kar 3 ure.

Poleg delavnic poteka tudi izobraževanje, druženje ter socialno – kulturni program.

Tu moram posebej pohvaliti glavnega organizatorja delavnic, Branka Suhadolnika, ki veliko časa nameni vsaki podrobnosti, da delavnice potekajo brez zapletov in improvizacij.

Več o delavnicah izveste na facebooku.

Napisal in slikal: Stane Arh